منهج ابن أبي الخير العِمراني في الرد: كتاب الانتصار أنموذجاً
İbn Ebi'l-Hayr El-İmrani'nin reddiye yöntemi: El-İntisar örneği
- Tez No: 936177
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EL HASSEN SID AHMED EL HABIB
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: El-İmrani'nin Yöntemi, Muhaliflere Cevap, Mütezile'ye Karşı Zafer, Al-Emrani's Method, Response to Opponents, Victory Against Mu'tazila
- Yıl: 2024
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tez, İmam Yahya bin Ebi'l-Hayr El-İmrani'nin Reddiye Yöntemini, özellikle El-İntisar adlı eserini örnek alarak anlamayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda, Yahya bin Ebi'l-Hayr'ın reddiye yöntemini gösteren kaynakları, çeşitli delilleri kullanma şeklini, görüşleri sunma yöntemini ve bilimsel dürüstlüğü vurgulanmaktadır. Ayrıca, onun farklı görüşlere yanıt verme yöntemini, tarihsel, mantıksal ve öğretici yaklaşımlarıyla çeşitlendirdiği belirtilmektedir. Tez, El-İmrani'nin yöntemini tanımlayarak, genel özelliklerini ve reddiyelerini sunmayı amaçlamaktadır. Sonuç bölümünde ise, El-İmrani'nin reddiye yönteminin nakli ve akli unsurları bir araya getirdiği, orijinal kaynaklara dayandığı, kısa ve özlü bir sunum yaptığı, kanıtları çoğalttığı ve konuya odaklandığı belirtilmektedir. Ancak, bazı eleştirilere maruz kaldığı, zayıf hadislerle argümanlarını desteklediği ve bazı konularda tutarsız olduğu da vurgulanmaktadır. Tez, fikri tartışmalarda kabul edilebilir metodolojiyi belirlemek ve akılcı tartışmalar için uzmanlaşmış merkezlerin kurulmasını önermektedir. Araştırmacılara El-İmrani'nin Yöntemini daha fazla incelemesi ve onun itikadi değişikliklerinin sebeplerini araştırması tavsiye edilmektedir. Ayrıca, tartışma ve reddiyede etkili ve etkisiz metodolojileri belirlemek için diğer reddiye ve ihtilaf kitaplarının sistematik bir şekilde incelenmesi gerektiği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to understand the refutation method of Imam Yahya bin Abi Al-Khair Al-Emrani's, particularly focusing on his work“Al-Intisar”. Within this scope, the sources demonstrating Yahya bin Abi Al-Khair's refutation method, his utilization of various evidence, presentation of opinions, and emphasis on scholarly integrity are highlighted. Furthermore, it is noted how he diversified his method of responding to different viewpoints through historical, logical, and instructive approaches. The thesis aims to describe Al-Emrani's method, present its general characteristics, and outline his refutations. In the conclusion section, it is indicated that Al-Emrani's refutation method combines textual and rational elements, relies on original sources, presents concise presentations, amplifies evidence, and stays focused on the subject. However, it also acknowledges that he faced some refutations, supported arguments with weak hadiths, and exhibited inconsistency on certain issues. The thesis proposes to establish acceptable methodologies for intellectual discussions and recommends the establishment of specialized centers for rational debates. Researchers are advised to further examine Al-Emrani's method and investigate the reasons behind his doctrinal changes. Additionally, it suggests a systematic examination of other refutation and controversy books to identify effective and ineffective methodologies in debates and refutations.