Impacts of the COVID-19 outbreak on the aviation industry: The case of Qatar Airways during the COVID-19 pandemic
COVID-19 salgınının havacılık sektörüne etkileri: COVID-19 salgını sırasında Qatar Airways örneği
- Tez No: 752054
- Danışmanlar: DR. NİHAT GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Havacılık, Kriz, COVID-19, Qatar Airways, Aviation, Crisis, COVID-19, Qatar Airways
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hava Taşımacılığı Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Dünya ekonomisi tarih boyunca, terör saldırıları, hastalıklar, ekonomik krizler gibi birçok olumsuz olayla karşılaşmış, bu olaylar dünya genelinde birçok sektörü etkilemiştir. Özellikle ikinci dünya savaşı sonrasından itibaren dünya ekonomisine yoğun katkı sağlayan havacılık sektörü de bu olumsuz gelişmelerden en çok etkilenen sektörlerin başında gelmektedir. Örneğin, 2000'li yıllardan sonra yaşanan 11 Eylül 2001 terör saldırıları, 2003 Irak savaşı, SARS salgını ve son zamanlardaki COVID-19 salgını gibi hadiseler tüm sektörlerde olduğu gibi havacılık sektöründe de uzun süreli sıkıntılara sebep olmuştur. Bu çalışmanın amacı, son iki yılda tüm dünyaya yayılan COVID-19 pandemisinin havacılık endüstrisindeki etkilerini ve sektörün pandeminin etkisini en aza indirmek için izlediği stratejileri incelemektir. Çalışmanın ilk bölümünde 2000 yılından sonra meydana gelmiş bazı krizleri sektör üzerindeki etkisi ikincil veriler ve sektör raporları kullanılarak analiz edilmiş sonrasında ise vaka çalışması ve SWOT analizi yoluyla Qatar Airways'in COVID-19 pandemisi karşısında izlediği ve izleyebileceği stratejiler ele alınmıştır. Çalışmanın sonuçları pandeminin sektör üzerindeki etkisini azaltmak için havacılık sektöründeki diğer şirketlerin izleyebilecekleri stratejilerle ilgili önemli ipuçları sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The world economy, historically, has been challenged by many negative happenings such as terrorist attacks, diseases, economic crises, and these happenings have negatively affected many sectors across the globe. The aviation industry that has become one of the major contributors to the world economy, especially, after the second world war, has been dramatically affected by such happenings. For example, global crises that have happened after the 2000s such as September 11, 2001, terrorist attacks, the 2003 Iraq war, the SARS pandemic, and recently, the COVID-19 outbreak have had long-term effects on the aviation industry as well as other industries in the world. The main aim of this paper is to examine the influence of the COVID-19 outbreak on the aviation industry during the last two years and the strategies implemented to minimize the effects of this outbreak. Within the study, the impacts of some global crises on the aviation industry have been analyzed based on the secondary data and sectorial reports, and afterward, relevant case studies and SWOT analyses have been used to understand the strategies applied by Qatar Airways and might be useful towards the COVID-19 outbreak. Outcomes of this research propose significant hints for other entities within the aviation industry to diminish the influence of the pandemic.