Erişkin bipolar bozukluk hastalarında zihin kuramı ile içselleştirilmiş damgalama ve içgörü arasındaki ilişkinin araştırılması
Evaluation of the relationship between theory of mind, internalized stigma and insight in patients with bipolar disorder
- Tez No: 752105
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ASOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bipolar Bozukluk, Zihin Kuramı, İçselleştirilmiş Damgalanma, İçgörü, Bipolar Disorder, Theory of Mind, Internalized Stigma, Insight
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Bu çalışmada bipolar bozukluğu olan hastalar ile sağlıklı kontroller arasında zihin kuramı becerileri açısından fark olup olmadığı ve bipolar bozukluk hastalarında zihin kuramı ile içselleştirilmiş damgalanma ve içgörü arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmaya Mayıs 2021 ile Ekim 2021 tarihleri arasındaki Harran Üniversitesi Psikiyatri Polikliniklerine başvuran DSM-5 tanı ölçütlerine göre bipolar bozukluk tanısı ile takip edilmekte olan 101 hasta ile halihazırda psikiyatrik yakınması olmayan 90 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Her iki gruptaki katılımcılara sosyodemografik veri formu doldurulmuş ve Gözlerden Zihin Okuma Testi (GZOT) doldurması istenmiştir. Ayrıca hasta grubuna ek olarak Ruhsal Hastalıkların İçselleştirilmiş Damgalanması Ölçeği (RHİDÖ), İçgörünün Üç Bileşenini Değerlendirme Ölçeği (İÜBDÖ) ve Kısa İşlevsellik Değerlendirme Ölçeği araştırmacı tarafından uygulanmıştır. Bulgular: Araştırmada hasta grubu ve kontrol grubu arasında yaş, cinsiyet ve eğitim düzeyi açısından istatiksel fark bulunmamaktadır. Hasta grubunda psikoaktif madde kullanımı, diğer bir tıbbi hastalık, ailede psikiyatrik ve duygudurum tanı öyküsü daha yüksek saptanmıştır. Hasta grubundan GZOT puanı sağlıklı kontrollere göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde düşük saptanmıştır. GZOT puanı her iki grupta cinsiyetler arası hasta grubunda ise intihar girişimi varlığına göre anlamlı fark göstermemektedir. Hasta grubunda GZOT puanı ile hastalık başlangıç yaşı, mani dönemi sayısı ve RHİDÖ puanı ile negatif yönde, İÜBDÖ puanı ile pozitif yönde bağıntı elde edilmiştir. GZOT ile alt ölçekler değerlendirildiğinde; RHİDÖ'nün kalıp yargıların onaylaması, algılanan ayrımcılık ve sosyal geri çekilme puanları ile negatif yönde bağıntı elde edilirken, İÜBDÖ'nin psikotik yaşantılara bakış alt ölçeğinde pozitif yönde bağıntı elde edilmiştir. İleri regresyon analizinde hastalık başlangıç yaşı, mani sayısı ve içgörü toplam puanının GZOT puanı üzerinde yordayıcı gücü olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç: Araştırmamız bipolar bozukluk hastalarında zihin kuramı becerilerinin bozulduğunu doğrular niteliktedir. Ayrıca sonuçlarımız bipolar bozukluk hastalarında zihin kuramı becerilerinin hastaların tedavi ve izleminde önemli bir yeri olan içselleştirilmiş damgalanma ve içgörü süreçleri ile ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Bu ilişkinin tedavi uyumu ve hastalığın seyrine etkisini araştıran ileri çalışmalara ihtiyaç olduğu açıktır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was investigated whether there was a difference in theory of mind skills between patients with bipolar disorder and healthy controls. In addition, it was aimed to evaluate the relationship between theory of mind and internalized stigma and insight in bipolar disorder patients. Method: The study included 101 patients who applied to the Harran University Psychiatry Outpatient Clinics between May 2021 and October 2021, and were followed up with the diagnosis of bipolar disorder according to the DSM-5 diagnostic criteria. In addition, 90 healthy controls without any psychiatric complaints were included. A sociodemographic data form was filled in for the participants in both groups and they were asked to fill out the Reading the Mind in the Eyes Test (RMET). In addition to the patient group, the Internalized Stigma of Mental Illness Scale (ISMI), the Scale for Evaluating the Three Components of Insight (SAI), and the Brief Functioning Assessment Scale were applied by the researcher. Results: There was no statistical difference between the patient group and the control group in terms of age, gender and education level. Psychoactive substance use, another medical illness, family history of psychiatric and mood disorder diagnosis were found to be higher in the patient group. The RMET score of the patient group was found to be statistically significantly lower than the healthy controls. The RMET score does not show a significant difference between genders in both groups, and there is no significant difference in the presence of suicide attempt in the patient group. In the patient group, there was a negative correlation between the RMET score and the age of onset of the disease, the number of manic episodes and the ISMI score, and a positive correlation with the SAI score. When the subscales were evaluated with RMET; while a negative correlation was obtained with the approval of stereotypes, perceived discrimination and social withdrawal scores of ISMI, a positive correlation was obtained in the view of psychotic experiences subscale of SAI. In the advanced regression analysis, it was concluded that the age of onset of the disease, the number of mania, and the total insight score had a predictive power on the RMET score. Conclusion: Our study confirms that theory of mind skills are impaired in patients with bipolar disorder. In addition, it has been revealed that theory of mind skills in bipolar disorder patients are related to internalized stigma and insight, which have an important place in the treatment and follow-up of patients. It is clear that further studies investigating the effect of this relationship on treatment compliance and the course of the disease are needed.