Experiences of young people about sexuality, sexual health, and reproductive health: The case of METU
Gençlerin cinsellik, cinsel sağlık ve üreme sağlığı hakkındaki deneyimleri: ODTÜ örneği
  1. Tez No: 752121
  2. Yazar: DENİZ ÖZKOR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR KARABABA DEMİRCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Sosyoloji, Anthropology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: cinsellik, cinsel sağlık ve üreme sağlığı, toplumsal cinsiyet, cinsel tabakalaşma, feminizm, sexuality, sexual and reproductive health, gender, sexual stratification, feminism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel İncelemeler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu tezin konusu Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) örneği üzerinden 18-25 yaş arasındaki gençlerin cinsellik, cinsel sağlık ve üreme sağlığı hakkında deneyimleridir. Gençlerin cinsellik, cinsel sağlık ve üreme sağlığı alanındaki deneyimlerini ODTÜ öğrencilerinin deneyimi üzerinden analiz ettim. Gençlerin özne olarak deneyimlerini inceleyebilmek için çeşitli bölümlerden, cinsiyet kimliklerinden ve cinsel yönelimlerden 30 kişi ile yarı yapılandırılmış derinlemesine mülakat gerçekleştirdim. Mekân olarak ODTÜ'nün bu alandaki deneyimlerle nasıl bir etkileşimi olduğunu anlamak için toplumsal cinsiyet eşitliği hakkında eylemlere katılmış, toplumsal cinsiyet alanında çalışan öğrenci topluluklarında bulunan /bulunmuş ve Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları yüksek lisans programında öğrenci olan/olmuş toplam 18 öğrenci ve mezun ile yarı yapılandırılmış derinlemesine mülakat gerçekleştirdim. Toplumsal cinsiyet ve cinsellik, cinsel sağlık ve üreme sağlığı alnındaki deneyimler arasında etkileşim vardır. Ataerkil sistem ve ikili cinsiyet sistemi bireylerin bedenleri ve cinsellikleri üzerinde tahakküm kurar. Bu nedenlerle cinsellik politiktir. Devlet politikalarının, sağlık politikalarının ve toplumsal algının bu alandaki deneyimlere etkisi vardır. Mekân bu deneyimler ile birbirlerini etkiler. Bu çalışma patriarkal, ikili cinsiyet sistemine dayanan ve heteronormatif sistemin özellikle kadın ve LGBTIQA+'ların cinsel deneyimlerini kısıtladığını ve cinselliği eşitsiz bir hale getirdiğini iddia etmektedir. Cinsellikten haz almak bir hak olarak algılanmadığı için gençler cinsel deneyimleri ile ilgili ayrımcılık ve zorluklarla karşılaşmaktadır. Bu araştırma, gençlerin bu konuda ayrımcılıktan uzak bir şekilde bilgi ve hizmetlere erişiminin desteklenmesi ve kapsayıcı bir hizmet verilmesi gerekliliğini yeniden vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is the experiences of young people between the ages of 18 and 25 regarding sexuality, sexual health, and reproductive health through the case of Middle East Technical University (METU). I analyzed the experiences of young people in the fields of sexuality, sexual health, and reproductive health through the experience of METU students. I conducted semi-structured in-depth interviews with 30 people from various departments, gender identities, and sexual orientations to investigate the experiences of young people as subjects. I conducted semi-structured in-depth interviews with a total of 18 students and graduates who participated in actions on gender equality, are/were in student societies working on gender, and are/were a student in Gender and Women's Studies Master Program to understand how METU as a venue interacts with the experiences in this field. There is an interaction between gender and experiences about sexuality, sexual health, and reproductive health experiences. The patriarchal and binary gender systems dominate individuals' bodies and sexuality. Thus, sexuality is political. Government policies, health policies, and social perception affect experiences in this field. Space affects each other with these experiences. This study claims that the patriarchal, binary, and heteronormative system restricts the sexual experience of women and LGBTIQA+s (Lesbian, Gay, Bisexual, Transexual, Intersex, Queer, Asexual +) and makes sexuality unequal. Since pleasure from sexuality is not perceived as a right, young people face discrimination and difficulties regarding their sexual experiences. This research re-emphasized the necessity of supporting young people's access to information and services in this field without discrimination and providing an inclusive service.