حاشية سورة يس على تفسير البيضاوي لحفيد النثّاري (دراسة وتحقيق)
Beyzavî'nin Hafîdü'n-Nisârî hakkında yaptığı tefsirinden Yasin Suresinin haşiyesi (Araştırma ve ele alma) / A footnote to Surat Yassin on the interpretation of al-Baydawi by the grandson of al-Nathari (Study and investigation)
- Tez No: 752243
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANAN AKKO
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: interpretation, study, oval, prose, Yaseen, manuscript
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 272
Özet
Beyzavî'nin Tefsirinden Yasin Suresinin Haşiyesi Kitabı, Tefsir eserlerinde Önemli bir Kitap olup Dinimiz azameti en büyük göstergesi olarak kabul edilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti'nde bulunan Atıf Efendi Kütüphanesinde (336) Numara altında kaydedilen kitabın ilk basılı Nüshası bulunduktan sonra Kitabın ana Nüshası olarak değerlendirilmiştir. Zira o Yazarın kendi eliyle yazılmış olup diğer nüshalardan daha eskidir. Ben de bazı araştırmalarda bulundum, Ancak Türkiye Cumhuriyetiİstanbul'da Bulunan ve (729) Numara altında kaydedilen Umumi Nüsha dışında hiçbir şey bulmadım. Bu Tez içerisinde, Kitabın Sahibi Nasıruddin el Beydavi'nin biyografisine değinerek Hayat hikayesi tercümesini yaptım, Ayrıca Kitabın Sahibi Hâkim Hafîdü'n-Nisârî'nin biyografisinin tercümesini yapıp onun kitabın tanımlamakla birlikte onun hayatını ele aldım. Kitâbullah (Allah'ın kitabı/ Kur'an-ı Kerim) anlamak, Yüce Dinimiz İslam mirasının vurgulanmasına katkıda bulunmak Tezin amacıdır. O yüzden bu yazıtı ele alırken kapsamlı bir kitap olduğunu buldum, Dolayısıyla yerleri ve isimleri tercüme yapmanın yanı sıra hadislerin Muharriçlarini açıklayıp kaynağına bağladım,Bir de yabancı kelimeleri ortaya çıkartırken deyimleri ve şiirleri belirledim. Anahtar Kelimeleri: Tefsir, Araştırma, Beydavi, Nisârî , Yasin, yazıt.
Özet (Çeviri)
The book (Footnote to Surah Yasin on the interpretation of Al-Baydawi) is an important book from the immortal books of interpretation, and it comes as a witness that joins the many evidences that indicate the greatness of this religion .This first copy was found in the Atif Effendi Library in Turkey and is stored under the number (336) and I made it the mother copy; Because it is in the author's handwriting and is older than the other copy. I searched and found only a second copy, which is (the public copy) Istanbul in Turkey and stored under No. (729). So I mentioned in this research an overview of the life of the author of the book (Nasir al-Din al-Baydawi), and also I mentioned the translation of his life, then I touched on the author of the book, the judge (Hafeed al-Nathari), and I mentioned the translation of his life. I defined the book, and the aim of the research was: to know the Book of God, and to contribute to highlighting the great Islamic heritage, and I investigated this manuscript and it was an integrated book, and translated the names and places and brought out hadiths and returned them to hadith books, as well as I showed strange words, proverbs, and poems.