Sujok terapinin gastrointestinal sistem kanseri olan hastaların yaşadıkları ağrı, yorgunluk, uykusuzluk, bulantı ve kusmaya etkisi
The effect of Sujok therapy on pain, fatigue, insomnia, nausea and vomiting experienced by patients with gastrointestinal system cancer
  1. Tez No: 752274
  2. Yazar: DEMET GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELANUR YILMAZ KARABULUTLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Bulantı Kusma, Gastrointestinal Sistem Kanseri, Hemşirelik, Su Jok, Tamamlayıcı ve integratif uygulama, Uykusuzluk, Yorgunluk, Complementary and integrative practice, Fatigue, Gastrointestinal System Cancer, Insomnia, Nausea, Nursing, Pain, Su Jok, Vomiting
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Amaç: Araştırma Su Jok terapinin gastrointestinal sistem kanseri olan hastaların yaşadıkları ağrı, yorgunluk, uykusuzluk, bulantı ve kusmaya etkisini belirlemek amacı ile yapıldı. Materyal ve Metot: Randomize kontrollü yapılan araştırma Erzincan il merkezinde yer alan bir üniversite hastanesinin kemoterapi ünitesinde yürütüldü. Araştırma Mayıs 2021- Eylül 2022 tarihleri arasında yapıldı. Araştırmanın evrenini gastrointestinal sistem kanser tanısı alan ve kemoterapi ünitesinde tedavi gören 62 hasta oluşturdu. Örneklemine ise araştırmaya dâhil edilme kriterlerine uyan ve randomize kontrollü seçilen son testte 24 girişim, 24 kontrol grubunda olmak üzere toplam 48 hasta dâhil edildi. Verilerin toplanmasında tanıtıcı bilgi formu, Kısa Form McGill Ağrı Anketi, Kanser Yorgunluk Skalası, Uykusuzluk Şiddeti İndeksi, Rhodes bulantı-kusma ve öğürme indeksi, Visual Analog Skala kullanıldı. Verilerin analizinde, Mann Whitney U analizi, bağımlı gruplarda t testi, Will coxon analizi, Friedman testi, bağımsız gruplarda t testi ve varyans analizi kullanıldı. Bulgular: Girişim grubunun son test Mcgill ağrı ölçeği puan ortalaması 3.17±1.52, kanser yorgunluk skalası 19.04±3.07, uykusuzluk şiddet indeksi puan ortalaması 4.92±3.24, Rhodes bulantı kusma ölçeği semptom deneyimi alt skala puan ortalaması 5.42±3.68, semptom oluşumu alt skala puan ortalaması 3.04±2.35, semptom sıkıntısı alt skala puan ortalaması 2.38±1.47 olup kontrol grubundaki hastaların son test puan ortalamalarına göre önemli düzeyde azaldığı saptandı. Girişim grubunda her uygulamada ölçülen Visual Analog Skala ağrı, yorgunluk, uykusuzluk ve bulantı kusma puan ortalamalarının azaldığı belirlendi. Sonuç: Su Jok terapinin gastrointestinal sistem kanseri olan hastaların yaşadıkları ağrı, yorgunluk, uykusuzluk, bulantı ve kusma semptomlarının düzeyini azalttığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: The study was carried out to determine the effect of Su Jok therapy on pain, fatigue, insomnia, nausea and vomiting experienced by patients with gastrointestinal system cancer. Material and Method: The randomized controlled study was conducted in the chemotherapy unit of a university hospital located in the city center of Erzincan. The research was conducted between May 2021 and September 2022. The population of the study consisted of 62 patients diagnosed with gastrointestinal system cancer and treated in the chemotherapy unit. A total of 48 patients, 24 in the intervention group and 24 in the control group, were included in the sample. Introductory information form, Short Form McGill Pain Questionnaire, Cancer Fatigue Scale, Insomnia Severity Index, Rhodes nausea-vomiting and retching index, Visual Analog Scale were used to collect data. In the analysis of the data, Mann Whitney U analysis, t test in dependent groups, Will coxon analysis, Friedman test, t test and analysis of variance in independent groups were used. Results: Post-test Mcgill pain scale mean score of the intervention group 3.17±1.52, cancer fatigue scale 19.04±3.07, insomnia severity index 4.92±3.24, Rhodes nausea and vomiting scale symptom experience subscale score 5.42±3.68, symptom formation subscale score The mean score of the symptom distress subscale was 3.04±2.35, and the mean score was 2.38±1.47, and it was determined that the posttest mean scores of the patients in the control group decreased significantly. In the intervention group, it was determined that the Visual Analog Scale pain, fatigue, insomnia and nausea and vomiting mean scores measured in each session decreased. Conclusion: It was determined that Su Jok therapy reduced the level of pain, fatigue, insomnia, nausea and vomiting symptoms experienced by patients with gastrointestinal system cancer.