Sağlık profesyonellerinin yaşadığı ölüm kaygısı ile iş yaşam kalitesi ve motivasyonlarının incelenmesi
Examination of death anxiety, quality of work life and motivation in healthcare professionals
- Tez No: 752292
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SONGÜL KAMIŞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Ölüm, İş Yaşam Kalitesi, Motivasyon, Sağlık Profesyoneli, Death, Quality Of Life, Motivation, Health Care Professionals
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Sağlık profesyonelleri, yaptıkları iş gereği ölüm ve ölümcül hastayla, diğer meslek gruplarına göre daha sık karşılaşmaktadır. Bu durumun özellikle pandemi sürecinden geçen sağlık çalışanlarında ölüm kaygısı, iş yaşam kalitesi ve motivasyon düzeylerini etkilediği düşünülmektedir. Tanımlayıcı tipte ve kesitsel olarak yapılan bu araştırma, bir kamu hastanesinde çalışan sağlık profesyonellerinin ölüm kaygısı, iş yaşam kalitesi ve motivasyon düzeyleri ile tanıtıcı özellikler arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Mayıs 2021-Temmuz 2021 tarihleri arasında bir kamu hastanesinde çalışmakta olan hemşire, ebe, sağlık memuru, acil tıp teknisyeni doktor, laborant, eczacı, röngen ve anestezi teknisyeninden oluşan 453 kişi; örneklemini ise bunlar arasında çalışmayı kabul eden 242 sağlık profesyoneli oluşturmuştur. Veriler, Kişisel Bilgi Formu, Ölüm Kaygısı Ölçeği, Çalışanlar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Yetişkin Motivasyon Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen verilere göre sağlık profesyonellerinin ölüm kaygısı orta, motivasyon puanlarının ise yüksek düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışanlar için Yaşam Kalitesi ölçeği alt puanlarından Mesleki Tatmin puanları yüksek, Tükenme ve Eşduyum puanları düşük çıkmıştır. Çocuk sahibi olanların olmayanlara göre Ölümü Düşünme ve Tanıklık etme alt boyut puanları yüksek çıkmıştır. Acil serviste çalışanlar ile, mesleği ebe, hemşire ve sağlık memuru olanların eş duyum yorgunluğu yüksek bulunurken;özellikle acil serviste çalışanların tükenme puanları diğer servislerde çalışanlara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Ayrıca ölümle ilgili eğitim alanların MeslekiTatmin alt boyut puanları, Motivasyon ve Eşduyum Yorgunluk puanları yüksek çıkmıştır. Sonuç olarak sağlık profesyonellerinin yaşadığı aksaklıklar tespit edilerek sahada çalışan konsültasyon liyozon psikiyatri hemşireleri tarafından bu gruplara yönelik olarak müdahale ve girişimler planlanmalı. Çalışanlara yönelik olarak bireysel ve kurumsal desteklere öncelik tanınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Healthcare professionals often encounter death and terminally ill patients.Since the pandemic, they have been experiencing more death anxiety, affecting their quality of work-life and motivation. This descriptive and cross-sectional study investigated death anxiety, quality of work-life, and motivation in healthcare professionals working in a public university. The study was conducted between May 2021 and July 2021. The study population consisted of 453 nurses, midwives, healthcare officials, emergency medical technicians, doctors, laboratory workers, pharmacists, and x-ray and anesthesia technicians in Çankırı Public Hospital. The sample consisted of 242 healthcare professionals. Participation was voluntary. Data were collected using a personal information form, the Death Anxiety Scale, Employee Quality of Life Scale, and Adult Motivation Scale. Participants had a moderate level of death anxiety and had high levels of motivation. Employed participants had significantly higher“professional satisfaction”and significantly lower“exhaustion and empathy”subscale scores than unemployed participants. Participants with children had significantly higher“thinking about and witnessing death”subscale scores than those without children. Emergency personnel, midwives, nurses, and healthcare officials had high compassion fatigue. Emergency personnel had a significantly higher burnout score than others. Participants who had received training on death had significantly higher“professional satisfaction”and“motivation and compassionfatigue”subscale scores. In conclusion, hospitals should provide healthcare professionals with psychoeducation on death. Authorities should plan personal and institutional support programs to help emergency personnel experience less burnout. Authorities should alsodevelop psychoeducation programs for midwives, nurses, and healthcare officials to help them experience less compassion fatigue.