Kentsel dönüşüm alanlarında ki kentsel tasarım uygulamalarında mülkiyet ve uygulama alanı arasındaki sorunların araştırılması; örnek çalışma Nusaybin
Investigation of problems between propert and application area in urban desing applications in urban transformation areas; case study Nusaybin
  1. Tez No: 752325
  2. Yazar: ŞİRİN DİLEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR BAHRİ ERGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Kentsel Tasarım, Mülkiyet, Mülkiyet Hakkı, Nusaybin, Urban Transformation, Urban Desing, Propert, Propert Right, Nusaybin
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentsel Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Kentlerde, Sanayi Devrimi ile oluşan göç sonrası yaşam kalitesi oldukça düşük yerleşim alanları oluşturulmaya başlamış ve zamanla artmıştır. Sanayinin kentlere ekonomik güç sağlaması, artık yaşam şartlarını zorlaştıran yerleşim alanlarının yıkılıp yerine yaşanabilir daha rahat yerleşmeler inşa edilmesiyle kentsel dönüşüm kavramı çıkmıştır. II. Dünya Savaşından sonra oluşan yıkım ve tahribatın giderilmesi için gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projeleri ile kentsel dönüşüm kavramı daha da önem kazanmıştır. Kentsel dönüşümün bir diğer gelişimi afet olaylarından sonra ortaya çıkan can ve mal kaybının bir daha yaşanmaması için afet riski altında olan ve dayanıksız yerleşmelerin dönüştürülmesidir. Yapılan plan ve projelerle kent mekanlarına fiziksel olarak yeterince değinilmediğinden ve bazı bilim insanları tarafından bunu sorun olarak kabul etmesi ile ortaya atılan kentsel tasarım kavramı zaman içerisinde kabul görmeye başlamıştır. Kentsel tasarım kavramı mimarlık ve şehircilik disiplinleri arasında köprü oluşturarak kentleri daha kaliteli bir şekilde projelendirebilmektedir. Eskimiş ve tahrip olmuş yerleşmeler kentsel dönüşüm projeleri ile yeniden ayağa kaldırılmakta ve yerleşmenin fiziki boyutunun nasıl olacağını belirleyen kentsel tasarım projeleri ile belirlenmektedir. Türkiye şehircilik anlayışında yeterince değinilmeyen ve planlar yapılırken dikkate alınmayan mülkiyet, planlar onaylandıktan ve özellikle uygulamaya geçildikten sonra otaya çıkan mülkiyet problemleri planlama süreci sekmeye uğratmakta ve çözümlenmesi zor olan mülkiyet problemleri genellikle uzun zamanlar almakta bazen de çözümsüz olarak bırakıldığı karşımıza çıkmakta ve çözümsüz kalmasından sonra da mahkeme süreci başlatılmaktadır. Kentsel tasarım projelerinin temelini oluşturan imar planları çizilirken kentsel tasarım projelerinden bağımsız olarak düşünülmemelidir. İmar planları mülkiyet üzerine çizilmekte ve imar planlarının belirlediği kararlara göre hareket edecek olanlarda mülkiyetlerin malikleridir. Nusaybin kentinde ortaya çıkan toplumsal olaylar sonrasında oluşan tahribatların giderilmesi için gerçekleştirilen kentsel dönüşüm çalışmaları başlatılmıştır. Belirlenen kentsel tasarım uygulama alanı belirlenirken ve çizilen imar planları ile mülkiyete yeterince değinilmemesi ve dikkate alınmamasında dolayı ortaya çıkan mülkiyet problemlerinin ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Tespit edilen mülkiyet problemlerin ne kadar ciddi sonuçlar doğurabileceği ortaya koymaya ve bu problem ve sorunların oluşmasının önüne geçilebilmek için çözümler önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the cities, after the migration that occurred with the Industrial Revolution, settlement areas with very low quality of life began to be created and increased over time. The concept of urban transformation has emerged as the industry provides economic power to the cities and the settlement areas that make living conditions more difficult are demolished and more comfortable settlements are built instead. II. The concept of urban transformation has gained even more importance with the urban transformation projects carried out to eliminate the destruction and destruction that occurred after the World War II. Another development of urban transformation is the transformation of vulnerable settlements that are at risk of disaster in order to prevent the loss of life and property after disaster events. The concept of urban design, which was put forward by the fact that the urban spaces were not sufficiently addressed physically with the plans and projects, and some scientists accepted this as a problem, started to gain acceptance over time. The concept of urban design can create a bridge between the disciplines of architecture and urbanism, and can project cities in a higher quality way. Worn out and destroyed settlements are brought back to life with urban transformation projects and are determined by urban design projects that determine how the physical size of the settlement will be. Property problems, which are not sufficiently mentioned in the understanding of urban planning in Turkey and are not taken into account when making plans, and property problems that arise after the plans are approved and especially implemented, cause a delay in the planning process, and property problems that are difficult to solve usually take a long time and sometimes are left unsolved, and after they remain unsolved, they are brought to court. process is started. While drawing the zoning plans, which form the basis of urban design projects, they should not be considered independently of urban design projects. The zoning plans are drawn on the property and those who will act according to the decisions determined by the zoning plans are the owners of the properties. Urban transformation studies have been initiated to eliminate the destructions that occurred after the social events in the city of Nusaybin. It has been tried to reveal the property problems that arise due to the fact that the determined urban design application area is determined and the zoning plans drawn and the property are not sufficiently mentioned and taken into account. Suggestions for solutions are presented in order to reveal the serious consequences of the identified property problems and to prevent these problems and problems from occurring.