Gelişim destek programının 3-6 ay dönemindeki Suriyeli bebeklerin gelişimleri üzerine etkisi: Konya örneği
Influence of the developmental support program on Syrian baby aged between 3-6 mounths: Sample case of Konya
  1. Tez No: 752334
  2. Yazar: GÖKÇE HAFIZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜDRİYE YILDIZ BIÇAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bebeklik Dönemi, Gelişimsel Destek, Göçmen, Developmental Support, Immigrant, Infancy Stage
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Gelişim destek programının 3-6 ay Suriyeli bebeklerin gelişimleri üzerine etkisinin olup olmadığının belirlenmesinin amaçlandığı araştırmada karma araştırma yöntemlerinden iç içe karma desen kullanılmıştır. Araştırmaya deney grubunda 15 bebek ve annesi, kontrol grubunda 15 bebek ve annesi dâhil edilmiştir. Araştırmanın nicel boyutunda Kapçı, Küçüker ve Uslu (2015) tarafından uyarlanan çocukların gelişiminin ana- baba tarafından değerlendirildiği ilk araçlardan biri olan "Erken Gelişim Evreleri (EGE), Taygur Altuntaş ve Yıldız Bıçakçı (2020) tarafından hazırlanan Bebek Ebeveyn Oyun Davranışları Gözlem Formu bulguları; nitel boyutta ise uzmanlarla ve annelerle yapılan görüşmelerin bulguları bulunmaktadır. Araştırmanın amacı doğrultusunda 3-6 aylık bebeklere 8 hafta boyunca ev ve kurum merkezli gelişim destek programı uygulanmıştır. Program etkililiğini değerlendirmek amacıyla bebeklerin ön test ve son test puanları karşılaştırılmıştır. Ayrıca oyun süreçleri gözlem formu ile değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre gelişim destek programının uygulanması sonrasında deney ve kontrol grubundaki bebeklerin son test puanları arasında anlamlı bir farklılık gözlemlenmiştir. Buna göre gelişim destek programının deney grubundaki bebeklerin gelişimleri üzerinde anlamlı bir farklılık ortaya konulmuştur. Araştırmanın gözlem formu bulguları da annelerin farkındalık ve bilgi düzeylerini arttırdığını ortaya koymuştur. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda, alanda çalışan uzmanlara ve araştırmacılara öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine whether the developmental support program has any influence on Syrian children who are aged between 3 and 6 months; in this study intertwined mixed pattern that belongs to the group of mixed research methods is used. In both experimental and control groups, 15 infants and their mothers are included each group. In the qualitative aspect of the study, findings of“Early Developmental Stages (EDS)”that developed by Kapçı, Küçüker, and Uslu (2015) and also is one of the first tools to evaluate children's development by their parents, findings of Infant-Parent Game Behavior Observation Form that is prepared by Taygur Altuntaş and Yıldız Bıçakçı (2020) are included; also in the quantitative aspect of the study findings deduced via the interviews between experts and mothers are included. To achieve the aim of the study, infants who are aged between 3 and 6 months are put in a house and institution-based developmental support program for 8 weeks. To evaluate the effectiveness of the study, infants' first and final test scores are compared. Also, their play process is evaluated through an observation form. According to the results of the study, after the implementation of the developmental support program, a considerable difference between the infants' first and final test scores in experimental and control groups is deduced. Developmental support program made a meaningful contribution to the development of the infants' who are in the experimental group. Findings of observation forms also showed that the program supported infants' developmental levels and increased mothers' awareness and knowledge levels. According to the findings of this study, certain recommendations are presented to the experts and researchers who are employed in this field.