Nedim Gürsel'in romanlarına yeni tarihselci bir bakış
A new historicist approach to Nedim Gürsel's novels
  1. Tez No: 752340
  2. Yazar: MUSA BİLİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAVVA NURAN TEZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Nedim Gürsel, Postmodernizm, Tarih, Türk Edebiyatı, Yeni Tarihselcilik Kuramı, Nedim Gürsel, Postmodernism, History, Turkish Literature, New Historicism Theory
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
Edebiyat ile tarih arasında bulunan varoluşsal sınır, 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren postmodernizmin tarih anlayışıyla değişip dönüşürken edebî ve tarih metinleri arasında bulunan ayrım belirsiz bir hâl almıştır. Postmodernizmin tarihi algılamadaki anlayış farklılığını dayanak alan yeni tarihselci kuram; tarihin nesnel olamayacağı düşüncesinden beslenerek tarihe dair herhangi bir metnin anlamını ve bağlamını, ortaya çıktığı toplumun sosyo-kültürel değerlerine bakarak ele almaya çalışmaktadır. Tarih ile kurmaca arasındaki ilişkiyi yorumlayarak yazınsal bir söylem alanı yaratan yeni tarihselcilik, gelenekselliği ve nesnel gerçekçiliği sorgulayarak alışılagelmiş tarih algısını değiştirmeye çalışmıştır. Bu kuramın sunmuş olduğu görecelik ile tarihin arka planında kalmış ve tarihte adı geçmeyen sıradan insanlar ile alt kimliklere sahip kişiler, edebî metinlerde önem arz eden pozisyonlarda yer almaya başlamıştır. Bu çalışmada, öncelikle tarihin yazımı ve anlatıya değinilmiştir. Postmodernizmin bir kuram olarak ortaya çıkışı, modernizm ile öncesi tarihle olan bağlantısı ve özellikleri üzerinde durulmuştur. Geleneksel, modern ve postmodernist anlatı hakkında bilgi verildikten sonra postmodernist roman ve postmodernist romanın unsurları hakkında bilgi verilmiştir. Yeni Tarihselcilik Kuramı'nın doğuşu, ilkeleri, tarihe bakışı, temel dinamikleri ve edebiyatla olan bağlantısı açıklanmıştır. Bir kişilik olarak romanlarına yansıyan Nedim Gürsel'in yaşamı ve edebî kişiliği irdelenmiştir. Postmodernist roman unsurları ve Yeni tarihselcilik kuramının temel ilkeleri bağlamında Türk edebiyatının önemli yazarlarından Nedim Gürsel'in Boğazkesen, Resimli Dünya, Allah'ın Kızları, Aşk ve İsyan romanları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
While the existential border between literature and history has changed and transformed with the understanding of history of postmodernism since the second half of the 20th century, the distinction between literary and historical texts has become unclear. The new historicist theory, which is based on the difference of understanding in the perception of history of postmodernism; feeding on the idea that history cannot be objective, it tries to deal with the meaning and context of any historical text by looking at the socio-cultural values of the society in which it emerged. New historicism, which created a literary discourse space by interpreting the relationship between history and fiction, has tried to change the conventional perception of history by questioning traditionalism and objective realism. With the relativity offered by this theory, ordinary people who remained in the background of history and whose names were not mentioned in history and people with sub-identities have begun to take place in important positions in literary texts. In this study, first of all, the writing of history and the narrative are mentioned. The emergence of postmodernism as a theory, its connection with modernism and its prehistory and its features are emphasized. After giving information about the traditional, modern and postmodernist narrative, information is given about the postmodernist novel and the elements of the postmodernist novel. The birth of the New historicism theory, its principles, its view on history, its basic dynamics and its connection with literature are explained. The life and literary personality of Nedim Gürsel, who is reflected in his novels as a personality, has been examined. In the context of postmodernist novel elements and the basic principles of new historicism theory, Nedim Gürsel's novels Boğazkesen, Resimli Dünya, Allah'ın Kızları, Aşk ve İsyan, one of the important writers of Turkish literature, were examined.