Futbolcularda akut kafein ve L-karnitin desteğinin egzersiz performansı ve kan laktik asit düzeyi üzerine etkisi
Effect of acute caffeine and L-carnitine supplement on exercise performance and blood lactic acid level in footballers
  1. Tez No: 752341
  2. Yazar: EREN CANBOLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA PINAR ÇAKIROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Aerobik Kapasite, Anaerobik Güç, Besin destekleri, Futbol, Kafein, Karnitin, Aerobic Capacity, Anaerobic Power, Caffeine, Carnitine, Football, Nutritional supplements
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmada futbolcularda akut kafein ve L-karnitin desteklerinin egzersiz performansı ve kan laktik asit düzeyi üzerine etkisi incelenmiştir. Ek olarak çalışmada futbolcuların beslenme durumları ve vücut antropometrik ölçümleri de değerlendirilmiştir. Çalışma Samsun ili Yerel Amatör Liginde futbol oynayan 18-26 yaş aralığında herhangi bir hastalığı bulunmayan, son 3 yıldır haftada en az 4 kez antrenman yapan ve son 6 ayda herhangi bir besin desteği kullanmamış 24 gönüllü futbolcu ile yapılmıştır. Çift kör, randomize, çapraz-döngülü düzende tasarlanan çalışmada sporcular başlangıç, L-karnitin (3 g) ve kafein (6 mg/kg) denemeleri olmak üzere toplam üç farklı koşulda test protokolüne tabi tutulmuştur. Besin destekleri futbolculara aerobik ve anaerobik performans testlerinden 60 dk önce verilmiştir. Çalışma sonunda futbolcuların yalnızca %33,4'ünün 3 ana, 2-3 ara öğün yaptığı, yarısının önerilen minimum düzeyde enerji aldığı ve karbonhidrat alımının birçoğunda (%66,6) önerilen minunum düzeyden düşük olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca futbolcuların %75,0'inin diyetlerinde enerjinin %40,0'dan fazlasının yağdan geldiği saptanmıştır. Futbolcularda yetersiz alım düzeyi en fazla görülen mikro besin ögeleri K vitamini, C vitamini, kalsiyum, demir, riboflavin, tiamin, magnezyum olarak belirlenmiştir. Futbolcuların antropometrik ölçümleri ideal düzeyde ve literatürle benzer olarak tespit edilmiştir. Futbolculara uygulanan deneysel protokol sonuçları incelendiğinde L-karnitin desteğinin anerobik ve aerobik test sonrasında kan LA düzeyini azalttığı (p0,05). Aerobik ve anaerobik testler sonunda L-karnitin desteğinin anerobik ve aerobik performansı arttırdığı ve yorgunluğu geciktirdiği (p0,05). Sonuç olarak bu çalışmanın sporcu beslenmesi ve besin destekleri konusunda literatüre güncel ve önemli bilgiler sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of acute caffeine and L-carnitine supplements on exercise performance and blood lactic acid levels in football players were investigated. In addition, the nutritional status and anthropometric measurements of the football players were also evaluated in the study. The study was carried out with 24 volunteer football players who play football in the Local Amateur League in Samsun, between the ages of 18-26, who do not have any disease, who have been training at least 4 times a week for the last 3 years, and who have not used any nutritional support in the last 6 months. In the study, which was designed in a double-blind, randomized, cross-loop scheme, the athletes were subjected to a test protocol under three different conditions: initial, L-carnitine (3 g) and caffeine (6 mg/kg) trials. Nutritional supplements were given to the football players 60 minutes before the aerobic and anaerobic performance tests. At the end of the study, it was determined that only 33,4% of the football players had 3 main meals and 2-3 snacks, half of them received the minimum recommended level of energy, and carbohydrate intake was lower than the recommended minimum level in most (66,6%) of the football players. In addition, it was determined that more than 40,0% of the energy in the diets of 75,0% of the football players came from fat. Vitamin K, vitamin C, calcium, iron, riboflavin, thiamine, and magnesium were determined as micronutrients with the highest inadequate intake levels in football players. Anthropometric measurements of the football players were determined at the ideal level and similar to the literature. When the experimental protocol results applied to the football players were examined, it was found that L-carnitine supplementation decreased the blood LA level after anaerobic and aerobic tests (p0,05). At the end of aerobic and anaerobic tests, it was determined that L-carnitine supplementation increased anaerobic and aerobic performance and delayed fatigue (p0,05). As a result, it is thought that this study will provide current and important information to the literature on sports nutrition and nutritional supplements.