Duyarlı bakım temelli gelişimsel erken müdahale programının prematüre bebeklerin gelişimine etkisi: Bursa ili örneği
The effect of responsive care-based developmental early intervention program on the development of premature babies: Bursa province case
  1. Tez No: 752356
  2. Yazar: NAZLI DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜDRİYE YILDIZ BIÇAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Sağlık Eğitimi, Education and Training, Psychology, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Responsive Care, Premature Baby, Developmental Early Intervention
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu çalışmada, duyarlı bakım temelli gelişimsel erken müdahale programının prematüre bebeklerin gelişimine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 29-36. gestasyon haftasında dünyaya gelmiş 10 deney grubu, 10 kontrol grubu olmak üzere toplam 20 prematüre bebek ve anneleri oluşturmuştur. Araştırmada nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı karma araştırma yönteminde iç içe karma desen kullanılmıştır. Nicel verilerin toplanmasında deneysel yöntem, nitel verilerin toplanmasında görüşme ve gözlem yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmada öncelikle duyarlı bakım temelli gelişimsel erken müdahale programının alt yapısını oluşturmak amacıyla ihtiyaç belirleme çalışması için“Gelişimsel Erken Müdahale Programı İhtiyaç Belirlemeye Yönelik Görüşme Formu”, anne ve bebeklerin demografik bilgilerini belirlemek için“ Genel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Gelişimsel erken müdahale programının prematüre bebeklerin gelişimleri üzerine etkisini değerlendirmek amacıyla ise Temel, Ersoy, Avcı ve Turla (2004) tarafından geliştirilen“Gazi Erken Çocukluk Gelişimi Değerlendirme Aracı”, annelerin duyarlı davranışlarının değerlendirilmesi amacıyla“Duyarlı Anne Davranışları Gözlem Formu”, programın süreci ve etkililiğine ilişkin annelerin görüşlerini belirlemek amacıyla ise araştırmacı tarafından geliştirilen“Program Değerlendirmeye Yönelik Görüşme Formu”kullanılmıştır. Gelişimsel erken müdahale programı iki bölümden oluşmakta olup; araştırmacı tarafından verilen 3 oturumluk anne eğitimi ve anneler tarafından 8 hafta süresince 16 oyunun uygulanması şeklinde gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde SPSS ve MAXQDA istatistik programları kullanılmıştır. Araştırmada prematüre bebeklerin gelişimlerinin olumlu yönde değiştiğine, annelerin duyarlı davranışlarının olumlu yönde arttığı belirlenmiştir. Annelerin duyarlı davranışları ile prematüre bebeklerin gelişimi arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Anahtar Kelimler: Duyarlı Bakım, Prematüre Bebek, Gelişimsel Erken Müdahale.
Özet (Çeviri)
The Effect of Responsive Care-Based Developmental Early Intervention Program on the Development of Premature Babies: Bursa Province Case In this study, It was aimed to determine the effect of responsive care-based developmental early intervention program on the development of premature babies. The study group of the research is formed by 20 premature babieswho were born in the gestational week29-37 and their mothers,10 of which were in the experimental group and 10 in the control group.A mixed pattern is used in the research with a mixed method in which quantitative and qualitative research methods are used together.Experimental method was used to collect quantitative data, on the other hand interview and observation methods were used to collect qualitative data.“The Interview Form for the Needs Determination of the Developmental Early Intervention Program”was used for the needs determination study which aims to establish the infrastructure of the sensitive care-based developmental early intervention program and“The General Information Form”was used for the determination of the demographic information of mothers and babies.“The Gazi Early Childhood Development Assessment Tool”developed by Temel, Ersoy, Avcı and Turla (2004) was used to evaluate the effect of the developmental early intervention program on the development of premature babies,“The Responsive Mother Behaviors Observation Form”was used to evaluate the emotional behaviors of mothers and“The Interview Form for Program Evaluation”developed by the researcher was used to determine the mothers' views on the process and effectiveness of the program. The developmental early intervention program consists of two stages; 3 sessions of mothers' training by researcher and the application of 16 games by mothers within 8 weeks. The SPSS and MAXQDA statistical programs were used in the analysis of the data. In this study, positive progress was observed both in the development of premature babies and responsive behaviors of mothers. A significant correlation was observed between responsive behaviors of mothers and the development of infants.