Determining effective eradication methods for black mulberry idaeovirus (BMIV) and mulberry badnavirus 1 (BMIV1) from infected black mulberry (Morus nigra L.)
Enfekte karaduttan karadut idaeovirüsünün etkili eradikasyonu yönteminin belirlenmesi
  1. Tez No: 752404
  2. Yazar: DOAA WASEEM ABDELWAHAB ELANSARY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAHRAMAN GÜRCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Doku kültürü, Meristem kültürü, Termoterapi, Kemoterapi, Kriyoterapi Tissue culture, Meristem culture, Thermotherapy, Chemotherapy, Cryotherapy, Tissue culture, Meristem culture, Thermotherapy, Chemotherapy, Cryotherapy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Ekşi karadut (Morus nigra L.), farmasötik ve beslenme açısından sayısız faydaları olan önemli bir meyve türüdür. Ekşi karadut ağaçlarında black mulberry idaeovirus (BMIV) adı verilen yeni bir idaeovirus türü keşfedilmiştir. Ekşi karadut ayrıca dut badnavirus I'in (MBV I) de konukçusudur. Bu virüslerin neden olduğu ekonomik kayıp belirlenmemiştir. Ancak aynı cins içinde bulunan raspberry bushy dwarf virus yıllık %40-50 oranında meyve kaybına neden olmaktadır. Doku kültürü teknikleri kullanılarak virüssüz bitkiler elde etmek, güvenilir ve hastalıksız meyve bahçeciliği sağlar. Bu tezde, ekşi karadutta BMIV ve MBV-I'nin eradike edilmesi için meristem kültürü, kemoterapi, termoterapi, kriyoterapi ve bunların kombinasyonlarını içeren çeşitli in vitro virüs eradikasyon protokolleri incelenmiştir. İlk olarak, meristem kültürü daha sonraki uygulamalar için optimize edilmiştir. İkinci olarak kemoterapi uygulaması olarak üç farklı Ribavirin dozu (0, 10, 20 ve 30 mg/L) çalışılmıştır. Üçüncü uygulamada, önce termoterapi sonra kemoterapi çalışılmıştır. Bunun için in vitro sürgünler karanlıkta iki hafta iki farklı sıcaklıkta (35±1ºC ve 37±1ºC'de birer hafta) inkübe edilmiştir. Termoterapiden sonra sürgün uçları çeşitli kemoterapi dozları (0, 10, 20 ve 30 mg/L) ile inkübe edilmiştir. Dördüncü uygulamada, kemoterapi ve termoterapi aynı anda çalışılmıştır. Bunun için çeşitli kemoterapi dozlarında (0, 10, 20 ve 30 mg/L) tutulan sürgün uçları aynı esnada kademeli sıcaklık artışına tabi tutulmuşlardır. Son olarak uygulamada, sürgün uçları sıvı nitrojen içinde tutularak ya da sıvı nitrojen uygulaması yapılmadan kriyoterapi çalışılmıştır. Virüs varlığını test etmek için uygulamalardan sonra elde edilen bitkiler virüslere özgün primerler kullanılarak iki aşamalı ters transkripsiyon polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR) ile moleküler olarak testlenmiştir. Tüm uygulamalar arasında in vivo termoterapi sonrası uygulanan kemoterapinin sürgün ucu patlamasını ve bitki uzamasını/morfogenezini indüklemede daha etkili olduğunu göstermiştir. Kriyoterapi haricinde tüm protokoller iki virüsü (BMIV ve MBV-I) çeşitli oranlarda inhibe etmede başarılı olmuştur. En yüksek virüs eliminasyon oranı (%49), in vitro termoterapi protokolü ile birlikte 30 mg/L ribavirin uygulaması ile elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sour black mulberry (Morus nigra L.) is an important fruit species with numerous benefits, especially in pharmaceutical and nutritional aspects. In Türkiye, a novel Idaeovirus species called Black mulberry idaeovirus (BMIV) was discovered in the sour black mulberry. Sour black mulberry is also a host to Mulberry badnavirus I (MBV I). The economic loss caused by the two viruses still has not been assessed, but the raspberry bushy dwarf virus that belongs to the same genus causes 40–50% fruit loss annually. Obtaining virus-free plants by utilizing tissue culture techniques enables reliable and disease-free fruit gardening. In this thesis, various in vitro virus eradication protocols including apical shoot culture, chemotherapy, thermotherapy, cryotherapy, and their combinations have been studied in order to eradicate BMIV and MBV-I in sour black mulberry. First, shoot tip culture was optimized for further applications. Second, as chemotherapy application, Ribavirin with four different doses (0, 10, 20, and 30 mg/L) was investigated. Also, chemotherapy and thermotherapy were applied together. For this, in vitro shoots were incubated in the dark for two weeks at two different temperatures (35±1ºC and 37±1ºC for one week each). After thermotherapy, subsequently, the shoot tips were incubated at the ribavirin doses (0, 10, 20, and 30 mg/L). Furthermore, chemotherapy and thermotherapy were applied simultaneously. For this, a gradual increase in the temperature was applied to the shoot tips kept in various chemotherapy doses (0, 10, 20, and 30 mg/L). Finally, cryotherapy with and without Immersing the shoot tips in the liquid nitrogen was used. The two-step reverse transcription polymerase chain reaction (RT-PCR) was performed to test the virus' presence. Among all the applications, chemotherapy applied after thermotherapy was effective in inducing the shoot tip burst and plant survival/morphogenesis. Except for the cryotherapy application, the applied protocols inhibited the two viruses (BMIV and MBV-I) in various ratios, but the highest virus elimination rate (49%) was obtained via the application of the 30 mg/L ribavirin combined with the in vitro thermotherapy protocol.