Fen bilgisi öğretmen adaylarının eğitimde dijitalleşmeye yönelik tutumları ve robotik kodlamaya yönelik yenilikçilik düzeylerinin incelenmesi
Examination of science teacher candidates' attitudes towards digitalization in education and their level of innovation towards robotic coding
  1. Tez No: 752430
  2. Yazar: ELİF NUR MELİKE YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KADRİYE KAYACAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen eğitimi, robotik kodlama, eğitimde teknoloji, yenilikçilik, dijital eğitim, Science Education, Robotic Coding, Technology in Education, Innovation, Digital Education
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmada robotik kodlama uygulamalarının, fen öğretimi laboratuvar uygulamaları konularına entegre edilmesiyle, fen bilgisi öğretmen adaylarının, eğitimde teknoloji kullanımına yönelik tutumlarına etkisi, bireysel yenilikçilik düzeylerine etkisi ve deney grubu öğretmen adaylarının robotik kodlama uygulamalarının, fen eğitimine entegrasyonu konusundaki görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma Konya ilindeki bir devlet üniversitesinde, 2019-2020 yılı güz dönemi, 3. sınıf fen bilgisi öğretmen adaylarıyla, fen öğretimi laboratuvar uygulamaları dersinde yürütülmüştür. 25 öğretmen adayı deney grubu, 25 öğretmen adayı kontrol grubu olmak üzere toplam 50 öğretmen adayı çalışmaya katılmıştır. Araştırmada karma yöntem araştırma modeli kullanılmıştır. Çalışmanın nicel kısmında deneysel desenlerden yarı deneysel desen kullanılmıştır. Bu kısımda uygulama öncesi her iki gruba ön test ve uygulama sonrası son test yapılmıştır. Veriler SPSS paket 22 programıyla bağımsız örneklem t- testi ve betimsel istatistik analizleri kullanılarak analiz edilmiştir. Öğretmen adaylarının eğitimde teknoloji kullanımına yönelik tutumlarına etkisinin incelenmesinde, ön test verileri sonucunda öğretmen adaylarının birbirlerine denk gruplar olduğu tespit edilmiştir. Son test verilerin analizi sonucunda ise öğretmen adaylarının eğitimde teknoloji kullanımına yönelik tutumlarının etkisinin, deney grubu lehine anlamlı düzeyde farklılık gösterdiği görülmektedir. Öğretmen adayları, robotik uygulamaların fen eğitimine entegrasyonu sonucunda, eğitimde teknoloji kullanımına yönelik tutumlarının, olumlu yönde etkilendiği görülmektedir. Öğretmen adaylarının yenilikçilik düzeyleri incelenmesinde; yenilikçilik düzeyleri, yenilikçilik kategorileri ve yenilikçilik alt boyutlarına bakılmıştır. Deney grubu ön test sonuçlarına göre öğretmen adaylarının düşük düzeyde yenilikçi oldukları görülmektedir. Deney grubu son test ortalamalarına bakıldığında ise öğretmen adaylarının yenilikçilik düzeylerinin orta düzey yenilikçi oldukları görülmektedir. Dijital eğitim ve robotik kodlama uygulamalarının öğretmen adaylarının yenilikçilik düzeyini olumlu yönde etkilediği görülmektedir. Kontrol grubu ön test ve son test öğretmen adaylarının yenilikçilik düzeylerine bakıldığında ise sonucun iki testte orta düzey yenilikçi olduğu tespit edilmiştir. Çalışmanın nitel kısmında ise durum çalışması deseni kullanılmıştır. Bu kısımda deney grubu öğretmen adaylarının uygulama sonrasında, dijital eğitim ve robotik kodlama uygulamalarına yönelik görüşleri alınmıştır. Öğretmen adaylarından elde edilen veriler, içerik analizi metodu kullanılarak analiz edilmiştir. Görüşlerin büyük bir kısmı uygulamadan olumlu yönde etkilendiklerini ve robotik kodlama uygulamalarının fen eğitiminin bir parçası olması gerektiğini düşünmektedirler. Bu çalışma, eğitimcilerin ve geleceğin lider bireylerinin yetiştirilmesinde, öğretime katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the effects of robotic coding applications on the integration of science teaching laboratory applications into science teaching laboratory applications, the effect of science teacher candidates on their attitudes towards the use of technology in education, the effect on individual innovation levels and the opinions of experimental group teacher candidates on the integration of robotic coding applications into science education. The research was conducted at a state university in Konya province in the fall semester of 2019-2020 with 3rd grade science teacher candidates in the science teaching laboratory applications course. A total of 50 teacher candidates, including 25 teacher candidate experimental group and 25 teacher candidates control group, participated in the study. Mixed method research model was used in the study. In the quantitative part of the study, semi-experimental design was used from experimental designs. In this section, pre-test and post-application post-application test were performed on both groups. The data were analyzed by using SPSS package 22 program using independent sample t-test and descriptive statistical analysis. In the examination of the effect of teacher candidates on their attitudes towards the use of technology in education, it was determined that teacher candidates were equivalent groups as a result of pre-test data. As a result of the analysis of the latest test data, it is seen that the effect of the attitudes of the teacher candidates towards the use of technology in education differs significantly in favor of the experimental group. As a result of the integration of robotic applications into science education, it is seen that the attitudes of teacher candidates towards the use of technology in education are positively affected. In the examination of the innovation levels of teacher candidates; innovation levels, innovation categories and innovation sub-dimensions were examined. According to the preliminary test results of the experimental group, it is seen that the teacher candidates are innovative at a low level. When the last test averages of the experimental group are examined, it is seen that the innovation levels of the teacher candidates are at the intermediate level of innovation. It is seen that digital education and robotic coding applications positively affect the level of innovation of teacher candidates. When the innovation levels of the control group pretest and post-test teacher candidates were examined, it was determined that the result was intermediate level innovative in the two tests. In the qualitative part of the study, the case study pattern was used. In this section, the opinions of the experimental group teacher candidates about digital education and robotic coding applications were taken after the application. The data obtained from the teacher candidates were analyzed using the content analysis method. A large part of the opinions think that they are positively influenced by the application and that robotic coding application should be a part of science education. It is thought that this study will contribute to the education of educators and future leader individuals. .