Proksimal humerus kırıklarının lateral anatomik plak, intrameduller çivi, lateral anatomik plak ve medial destek plakla tespitinde biyomekanik özelliklerin karşılaştırılması
Comparison of biomechanic properties in fixation of proximal humerus fractures with lateral anatomic plate, intramedullary nail, lateral anatomic plate and medi̇al buttress plate
- Tez No: 752673
- Danışmanlar: PROF. DR. KORHAN ÖZKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Proksimal humerus kırığı, medial metafizyel defekt, çift plak, lateral anatomik plak, intramedüller çivi, aksiyel yüklenme, biyomekanik, Proximal humerus fracture, medial metaphyseal defect, double plate, lateral anatomical plate, intramedullary nail, axial loading, biomechanics
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
AMAÇ: Çalışmamızın amacı medial metafizyel defektli proksimal humerus kırıklarında farklı cerrahi tekniklerin biyomekanik özelliklerinin karşılaştırılmasıdır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamızda 24 adet sentetik humerus kemik modeli kullanıldı. Her grupta 8'er numune olacak şekilde 3 gruba ayrıldı. Tüm numunelerde 3 boyutlu yazıcı ile oluşturulan kesi kılavuzuyla medial metafizyel defektli kırık modeli oluşturuldu. Bu kırık modeli Grup 1'de lateral anatomik plak, Grup 2'de lateral anatomik plak ve medial destek plak, Grup 3'te intramedüller çivi ile ameliyat edildi. Grup 3'te numunelerin 4'ünün distal kilitlemesi endopin ile (Grup 3a), geri kalanların ise statik vida ile (Grup 3b) yapıldı. Ardından ameliyat edilen numuneler aksiyel yüklenme testine maruz bırakıldı. Failure olmaya başladıkları ilk anda ve kırıldıkları andaki kuvvetler kayıt altına alındı. Numunelerde aksiyel yüklenme sonrası oluşan kırık konfigürasyonları kayıt altına alındı. Bu kuvvetler gruplar arasında istatistiksel olarak karşılaştırıldı. İstatistiksel analizlerde dağılımın normalliğini tespit etmek amacıyla Kolmogorov- Simirnov testi, normal dağılım gösteren parametler Bağımsız Örneklem t testi ile analiz edildi. Konunun literatürdeki karşılığını ve çalışma konularını belirlemek amacıyla“proksimal humerus kırığı”,“intramedüller çivi”ve“plak osteosentez”anahtar kelimeleriyle bibliyometrik analiz yapıldı. BULGULAR: Grup 1 ve 2'deki tüm numunelerde kırık şeklinin lateral anatomik plak distali hizasında en distaldeki vida seviyesinde transvers şekilde olduğu görüldü. Grup 3'te ise 2 numunede kırığın proksimal vidalar seviyesinde parçalanma ve mevcut kırık hattının kollapsı şeklinde olduğu görüldü. Grup 3'te 1 numunede kırığın çivi distali hizasında oblik kırık şeklinde olduğu gözlendi. Grup 3'teki diğer numunelerde ise yüklenme sonrası oluşan kırık çivi distali hizasında transvers şekilde gözlendi. Yüklenme testi esnasında numunelerin failure olmaya başladığı ilk andaki v Özet maruz kaldıkları kuvvetler karşılaştırıldığında ortalamaların Grup 2 > Grup 1 > Grup 3 şeklinde olduğu tespit edildi. Yapılan istatistiksel analizlerde Grup 2 vs. Grup 1, Grup 1 vs. Grup 3, Grup 2 vs. Grup 3 arası karşılaştırmalar ilk failure anındaki kuvvetler açısından istatistiksel olarak anlamlı gözlendi (p < 0.05). Numunelerin aksiyel yüklenme sırasında kırılma anındaki karşıladıkları kuvvetlerin ortalamaları da Grup 2 > Grup 1 > Grup 3 şeklindeydi. Gruplar arasında yapılan istatistiksel analizlerde Grup 1 ve 2'deki değerlerin ortalamasınn Grup 3'ten istatistiksel olarak anlamlı ölçüde büyük olduğu, Grup 2'deki değerlerin ortalamasının da Grup 1'dekilerden istatistiksel olarak anlamlı ölçüde büyük olduğu gözlendi (p < 0.05). Grup 3a ve Grup 3b'deki numunelerin ilk failure anında ve kırılma anındaki karşıladıkları kuvvetler istatistiksel olarak karşılaştırıldığında bu alt gruplar arasında istatistiksel anlamlı fark gözlenmedi. SONUÇ: Çalışmamızın sonucunda medial metafizyel defektli proksimal humerus kırıklarında uygulanan ameliyat tekniklerinde aksiyel yüklenmeye karşı en direçli tekniğin çift plak uygulaması olduğu görülmüştür. Medial metafiz bölgesinde defektli bir kırıkta tek başına lateral anatomik plağın çift plağa göre daha az dirençli olduğu tespit edilmiştir. İMÇ uygulamasının da plak uygulamalarına göre daha az dirençli olduğu tespit edilmiştir. Bunun sebebinin de proksimal kilit vida sayısının azlığı, az kilit vidasından ötürü proksimal failure olması sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: The purpose of our study is to compare the biomechanical properties of different surgical techniques in proximal humerus fractures with medial calcar defect. MATERIAL METHOD: In our study, 24 synthetic humeral bone models were used. They were divided into 3 groups with 8 samples in each group. A fracture model with a medial metaphyseal defect was created with the guide created with a 3D printer in all samples. This fracture model was operated with lateral anatomical plate in Group 1, lateral anatomical plate and medial buttress plate in Group 2, and intramedullary nail in Group 3. In Group 3, the distal locking of 4 of the samples was done with endopin (Group 3a), and the rest of the samples were fixed with static screws (Group 3b). Then, the operated samples were subjected to axial loading test. The forces when they started to fail and when they broke were recorded. Fracture configurations in the samples after axial loading were recorded. These forces were compared statistically between groups. In order to determine the normality of the distribution in statistical analyses, Kolmogorov-Smirnov test and parameters showing normal distribution were analyzed with Independent Sample t test. A bibliometric analysis was performed with the keywords“proximal humerus fracture”,“intramedullary nail”and“plate osteosynthesis”in order to determine the equivalent of the subject in the literature and the study subjects. RESULTS: In all samples in Groups 1 and 2, the fracture shape was observed to be transverse at the level of the most distal screw at the distal level of the lateral anatomical plate. In Group 3, it was observed that the fracture was fragmented at the level of the proximal screws and collapse of the existing fracture line in 2 samples. It was observed that the fracture was in the form of an oblique fracture at the distal level of the nail in one specimen in Group 3. In other samples in Group 3, the fracture occurred vii Abstract after loading was observed transversely at the distal level of the nail. When the forces that the samples were subjected to at the first moment of failure during the loading test were compared, it was determined that the averages were Group 2 > Group 1 > Group 3. In the statistical analysis, comparisons between Group 2 vs. Group 1, Group 1 vs. Group 3, Group 2 vs. Group 3 were statistically significant in terms of forces at the time of the first failure (p < 0.05). The mean forces of the specimens at the moment of fracture during axial loading were also Group 2 > Group 1 > Group 3. In the statistical analyzes performed between the groups, it was observed that the mean of the values in Group 1 and 2 was statistically significantly higher than that of Group 3, and the mean of the values in Group 2 was statistically significantly higher than those in Group 1 (p < 0.05). Samples in Group 3a and Group 3b were compared statistically at the time of first failure that is the time at the moment of fracture and axial failure load, no statistically significant difference was observed between these subgroups. CONCLUSION: According to our study, double plate is the most durable technique in axial loading test in fractures with medial metaphyseal defect. It has been also concluded that only the lateral anatomic plate may not provide the restoration of the medial column anatomically in this type of fracture. The lower number of proximal locking screws in the intramedullary nails may also cause a weakness in axial loading.