Ratlarda deneysel olarak oluşturulacak kalp krizi ve hasarı modeli ile farklı tedavi yöntemlerinin karşılaştırılmalı olarak test edilmesi
Experimantal heart attack and injury model in rats and testing different treatment methods
  1. Tez No: 752696
  2. Yazar: SELCAN KOCAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİNE DOSAY AKBULUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Heart Attack, Isopretrenol, Euganol, Resveratrol, Homocystein, Garlic
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medikal Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Ülkemizde ve Dünyada mortalite oranı en yüksek hastalıklardan biri kalp krizidir. Birçok risk faktörünün etkili olduğu bu durumu düzeltmek ve toplumun yaşam kalitesini arttırmak, morbidite ve mortalite oranlarını düşürmek için, en önemlisi de insanların tedaviye en etkili, en hızlı ve en ekonomik şekilde ve en ulaşılabilir haliyle erişebilmesi için, Miyokard enfarktüsü adıylada bilinen kalp krizinin tedavisine yönelik farklı alanlarda çalışmalar yoğun olarak sürmektedir. Bu çalışmada ratlara deneysel olarak etken madde (ısopretrenol ) verilerek kalp krizi oluşturulması ve ratların içme suyuna homosistein eklenerek miyokard hasarı oluşturulması amaçlanmıştır. Uygulamaları takiben tedavi amaçlı etken maddeler (euganol, resveratrol, garlik ekstraktı) kullanarak kalp krizine ve miyokard hasarına karşı bu maddelerin etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Genetik açıdan incelemeler yapılarak sonuçların olumlu olması durumuna göre, insanlar üzerinde de kullanılabilirliği test edilmiş, böylece bilinen yöntemlere ek olarak resveratrol, euganol ve sarımsak ekstresinin kalp krizi ve myokard hasarına karşı koruyuculuğunun da test edilmiş olması ve ortaya çıkabilecek hastalığa kadar götürebilecek DNA hasarlarının tamirinde, alternatif tıp içinde yer alan bu maddelerin etkinliğinin ortaya konması hedeflenmiştir. Kalp krizi oluşturmada kullanılan ısopretrenol ve myokard hasarı için kullanılan homosisteinin etki düzeyleri beta aktin geni kontrol geni olarak dikkate alınıp; PCR, RT-PCR uygulanarak gen ekspresyon düzeylerine bakılarak kaspaz-3 geni ve sitokrom-c düzeyleri incelenip, apoptoz düzeyleri araştırılmıştır. Tedavi amaçlı kullanılan resveratrol, euganol, homosistein uygulamasının; uygulanabilirliği ve etki düzeyi de bu yöntem ile tespit edilmiş ve ayrıca biyokimyasal olarak ck (kreatinin kinaz) , ck-mb (ck-2) , troponin-t, LDL, Laktat Dehidrogenaz parametrelerinin ölçümü yapılmış ve uygulanan yöntemlerin yaptığı değişiklikler belirlenmiştir. Kalp krizi sonrası myokard dokusundan alınan örnekler kullanılarak patolojik değişikler de değerlendirilmiştir. Yapılan çalışmaya dair tüm bulgular ii değerlendirilip sonuçlar incelendiğin de; kalp krizi ve hasarı ile ilgili olarak, deneysel olarak verilen ısopretrenolun kalp krizine neden olabildiği, homosisteinin ise myokard hasarı oluşturduğu, tedavi amaçlı verilen etken maddelerin (resveratrol, garlik eksraktı ve euganol) tedavisinin farklı dozlarda ve düzeylerde koruyuculuk ve tedavi edicilik etkilerinin olduğu, apoptozu baskılayıp, sitokrom c aktivitesi ve cas-3 aktivitesi üzerinde etkilerinin gözlemlendiği, tamamlayıcı tedavi yöntemi olarak bu etken maddelerin içinde hepsinin farklı şekillerde ve farklı belirteçler üzerinde de olsa etkili oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Kalp Krizi, Isopretrenol, Euganol, Resveratrol, Homosistein, Sarımsak
Özet (Çeviri)
One of the diseases with the highest mortality rate in our country and in the world is heart attack. In order to correct this situation where many risk factors are effective, to increase the quality of life of the society, to reduce the morbidity and mortality rates, and most importantly, studies are continuing intensively in different fields for the treatment of heart attack, also known as myocardial infarction, so that people can access treatment in the most effective, fastest, most economical way and in the most accessible way. In this study, it is aimed to induce a heart attack by experimentally giving the active substance (isopretrenol) to rats and to cause myocardial damage by adding homocysteine to the drinking water of the rats. It has been targeted to investigate the effects of these substances against heart attack and myocardial damage by using therapeutic active substances (euganol, resveratrol, garlik extract) following the applications. According to the positive results by making genetic examinations, it has also been tested for use on humans, so that in addition to known methods, the protection of resveratrol, euganol and garlic extract against heart attack and myocardial damage has also been tested, and it is aimed to demonstrate the effectiveness of these substances in alternative medicine in repairing DNA damage that may lead to disease. The effect levels of isopretrenol, which is used to cause heart attack, and homocysteine, which is used for myocardial damage, are taken into account as beta actin gene control gene; By applying PCR, RT-PCR, gene expression levels were examined, caspase-3 gene and cytochrome-c levels were examined, and apoptosis levels were investigated. Application of resveratrol, euganol, homocysteine used for therapeutic purposes; The applicability and level of effectiveness were also determined by this method, and biochemically, ck (creatinine kinase) ,ckmb (ck-2) , troponin-t, LDL, Lactate Dehydrogenase parameters were measured and the changes made by the applied methods were determined. Pathological changes were also evaluated using samples iv taken from myocardial tissue after a heart attack. When all the findings of the study are evaluated and the results are examinedthe following results were obtained; Regarding heart attack and damage, experimentally administered isopretrenol causes heart attack and homocysteine causes myocardial damage, the treatment of active substances (resveratrol, garlic extract and euganol) given for therapeutic purposes has a protective and therapeutic effect at different doses and levels, suppresses apoptosis and observing its effects on cytochrome c activity and cas- activity, as a complementary treatment method, all of these active substances are effective, albeit in different ways and on different markers.