Bodrumlu betonarme binaların Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği 2018'e göre irdelenmesi
Examination of reinforced concrete buildings with basement according to Turkey building earthquake regulation 2018
  1. Tez No: 752732
  2. Yazar: BURAK KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ SEVİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bodrumlu Betonarme Bina, eşdeğer Deprem Yükü Yöntemi, mod Birleştirme Yöntemi, Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği 2018, Reinforced concrete building with basement, equivalent earthquake load method, mod consolidation method, Turkey Building Earthquake Regulation 2018
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Dünyada ve Ülkemizde artan nüfus miktarı, inşa edilen betonarme binaların birçoğunda bodrumun varlığını gerekli kılmakta ve bodrumlu binaların sayısını arttırmaktadır. Bu durum dikkate alınarak bodrumlu betonarme binaların davranışının daha iyi anlaşılabilmesi amacıyla bu çalışmada, 2018'de yayınlanan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği'nin (TBDY 2018) rijit bodrumlu betonarme binalar için önerdiği analiz yaklaşımları çerçevesinde deprem analizleri gerçekleştirilmiştir. TBDY 2018'de bodrumlu binalar için 2 yüklemeli analizden bahsedilmektedir. İlk yüklemede üst bölümün kütlesi dikkate alınırken alt bölümün (bodrumun) kütlesi ihmal edilmektedir. İkinci yüklemede ise alt bölümün kütlesi dikkate alınırken üst bölümün kütlesi ihmal edilmektedir. Bu analiz 2 yüklemeli olarak yapıldığından farklı modellerde çalışmayı gerektirmektedir. Bu tez kapsamında, bodrum+5 katlı, bodrumsuz 5 katlı ve bodrumsuz 6 katlı olmak üzere tüm malzeme ve geometrik özellikleri aynı olan betonarme perde-çerçeve taşıyıcı sistemine sahip 3 bina SAP2000 yazılımında modellenerek Eşdeğer Deprem Yükü Yöntemi ve Mod Birleştirme Yöntemi' ne göre deprem analizi yapılmıştır. Bodrumlu binada üst bölüm ve alt bölümde elde edilen etkiler TBDY 2018'de belirtildiği üzere sünek ve sünek olmayan davranış prensibiyle birleştirilmiş ve diğer 2 bina ile modal davranış, kat kesme kuvvetleri, yerdeğiştirmeler, kolon iç kuvvetleri, çekirdek perde iç kuvvetleri, döşeme gerilmeleri cinsinden karşılaştırılmıştır. Tezin son kısmında TBDY 2018'de bodrumlu binalar için belirtilen diğer bir analiz çeşidi olan tüm yapı kütlesinin dikkate alındığı mod birleştirme yöntemi bodrumlu binada uygulanmış ve 2 yüklemeli yapılan mod birleştirme yöntemi ile kıyaslanmıştır.
Özet (Çeviri)
The increasing population in the world and in our country necessitates the existence of basements in many of the reinforced concrete buildings built and increases the number of basement buildings. In order to better understand the behavior of reinforced concrete buildings with basements by taking this situation into account, earthquake analyses were carried out within the framework of the analysis approaches proposed by the Turkish Building Earthquake Regulation (TBDY 2018) for reinforced concrete buildings with rigid basements published in 2018. In TBDY 2018, 2-load analysis is mentioned for basement buildings. When taking into account the mass of the upper section in the first installation, the mass of the lower section (basement) is neglected. In the second installation, the mass of the upper section is neglected while the mass of the lower section is taken into account. Since this analysis is done with 2 loads, it requires working in different models. Within the scope of this thesis, 3 buildings with reinforced concrete curtain-frame carrier system with the same material and geometric characteristics, including basement+5 storey, 5 storeys without basement and 6 storeys without basement, were modeled in SAP2000 software and earthquake analysis was performed according to Equivalent Earthquake Load Method and Mod Consolidation Method. The effects obtained in the upper section and lower section of the basement building were combined with the principle of perch and non-perch behavior as stated in TBDY 2018 and compared with the other 2 buildings in terms of modal behavior, floor cutting forces, displacements, column internal forces, core curtain internal forces, floor stretches. In the last part of the thesis, the mode joining method, which is another type of analysis specified for basement buildings in TBDY 2018, was applied in the basement building and compared with the 2-load mode joining method.