Azerbaycan ve Türkiye bütçe sistemlerinin karşılaştırılmalı analizi
Comparative analysis of Azerbaijani and Turkish budget systems
- Tez No: 752768
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAT AKBEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Bütçe, Strateji Plan, Bütçe Kontrolü, Bütçe Kanunu, Budget, Strategic Planning, Budget Control, Budget Law
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu tez ilk olarak bütçe sistem(ler)i teorisi yönünde genel bilgi sağlar. Bütçe teorisinin yanı sıra, özellikleri, kuralları, ilkeleri, bütçe türleri ve çeşitleri açıklanmakta ve analiz edilmektedir. Her iki ülke için de bütçe ilkelerinin ortak yönü eksiksizlik, şeffaflık, bütçenin güvenilirliği, gelir ve giderlerin tam olarak yansıtılması ve kaynakların verimli kullanılmasıdır ve bu ilkeler özellikle hazırlık, tartışma sırasında bütçenin onaylanması, yürütülmesi ve denetlenmesi dikkate alınmaktadır. Türkiye ve Azerbaycanda yıllık bütçe süreçleri, çok yıllı stratejik bir çerçevede planlanmaktadır. Türkiye 2021 yılından Performans Esaslı Program Bütçe sistemine geçmiştir, Azerbaycan Sonuça Dayalı Bütçe sistemine geçmeyi planlamaktadır. Azerbaycan ve Türkiye'de alınan tedbirler ve uygulanan reformlar sayesinde ülkelerin sosyo-ekonomik gelişmeleri ve devletlerarası ekonomik sisteme entegrasyonları için uygun koşullar yaratılmıştır. Ekonomide önemli ilerleme kaydedilmiş olup, çoğu alanda, özellikle makroekonomik göstergelerde tatmin edici sonuçlar alınmıştır. Bu araştırma, Türkiye ve Azerbaycan bütçe sistemlerinin ayrıntılı bir tanımını ve analizini sunmak için tasarlanmıştır. Türkiye'nin bütçe sistemleri ile Azerbaycan bütçe sistemlerinin bu karşılaştırmalı analizinde, her iki ülkenin bütçe sistemlerinin ortak ve farklı yönleri olduğu ortaya çıkmaktadır. Araştırma sonucunda Azerbaycan ve Türkiye'nin bütçe sistemlerinin farklı şekilde uygulandığı tespit edilmiştir. İki kardeş ülkenin aynı bütçe sistemini kullanması tavsiye edilmektedir. Bu iki ülke tarafından aynı bütçe sisteminin kullanılması, aralarındaki dostluk ve işbirliğinin daha da güçlenmesine yol açacaktır. İki kardeş ülkede de aynı bütçenin uygulanması sonucunda bütçe sistemleri daha kusursuz yönetilebilir.
Özet (Çeviri)
This thesis first provides general information about the budget system theory. Besides the budget theory, budget features, rules, principles, budget types and kinds are explained and analyzed.The common aspects of budgetary principles for both countries are completeness, transparency, reliability of the budget, full reflection of revenues and expenditures and efficient use of resources, and these principles are taken into account especially during the preparation, discussion, approval, execution and auditing of the budget. Annual budget processes in Turkey and Azerbaijan are planned in a multi-year strategic framework. Turkey has switched to Performance Based Budget system in 2021, Azerbaijan is planning to switch to Results Based Budget system. Thanks to the measures taken and the reforms implemented in Azerbaijan and Turkey, favorable conditions have been created for the socio-economic development of the countries and their integration into the interstate economic system. Significant progress has been made in the economy, and satisfactory results have been achieved in most areas, especially in macroeconomic indicators. This research is designed to provide a detailed description and analysis of the budgeting system in Turkey and Azerbaijan. In a comparative analysis of Turkey's budget systems and Azerbaijan's budget systems, after examining and comparing the budget systems of both countries, it is revealed that the budget systems of both countries have common and different aspects. As a result of the research, it has been determined that the budget systems of Azerbaijan and Turkey are implemented differently. It is recommended that the two brother countries use the same budget system. The use of the same budget system by these two countries will lead to further strengthening of friendship and cooperation between them. As a result of the implementation of the same budget in the two brother countries, the budget systems can be managed more perfectly.