Lisans mezunu hemşirelerde işsizlik nedenlerinin incelenmesi
Examining the reasons of unemployment among bachelor's degree nurses
- Tez No: 752777
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU KADER HARMANCI SEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşireler, İstihdam, İşsizlik, Türkiye, Employment, Nurses, Turkey, Unemployment
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu araştırma, hemşirelik lisans programlarından mezun olup çalışmanın yürütüldüğü esnada herhangi bir kurumda istihdam olanağı bulamayan hemşirelerin iş bulamama nedenlerini incelenmek amacıyla gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma niceliksel tanımlayıcı araştırma tasarımındaydı. Veriler Mayıs-Ekim 2021 tarihlerinde herhangi bir sağlık kuruluşunda çalışmayan, lisans mezunu ve İstanbul, Ankara ve İzmir'de ikamet eden 266 hemşireden, öz bildirime dayalı bir anket formu aracılığıyla toplandı. Veri analizinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemler kullanılmıştır. Bulgular: Örneklemin yaş ortalamasının 23,89 yıl olup, çoğunlukla 24 yaşından küçük, bekar ve çocuksuz olduğu; çoğunlukla İstanbul'da ikamet ettikleri ve eve giren toplam aylık gelirin verilerin toplandığı tarih itibariyle 5403,91 TL ve yine ilgili tarih itibariyle 405,67 $ olduğu saptandı. Çalışmaya toplam 266 işsiz hemşire katılmış olmasına karşın 207'sinin iş aradığı; iş arayan katılımcıların istediği ücretin verilerin toplandığı tarih itibariyle ortalama 5486,47 TL ve yine ilgili tarih itibariyle 411,86 $ olduğu tespit edildi. İş aramayan 59 katılımcının çoğunluğunun istediği koşullarda çalışma olanağı olmadığı ve atama beklediği için iş aramadığı belirlendi. İşsizlik nedenleri anketinde katılımcıların çoğunlukla“Eğitim kurumları ile iş gücü piyasaları arasında yeterli bilgi alışverişinin olmamasından ötürü işsiz kaldığımı düşünüyorum”ifadesine katılıyorum yanıtı verdikleri belirlendi.“Yeterli ücret verilmediği için işsiz kaldığımı düşünüyorum”ve“İş yükünün ağır olması nedeniyle işsiz kaldığımı düşünüyorum”ifadelerine ise katılımcıların çoğunluğunun kesinlikle katılıyorum yanıtını verdikleri saptandı. Sonuç: Hemşirelerin, eğitim kurumları ile iş gücü piyasaları arasında yetersiz bilgi alışverişi, yetersiz ücret ve ağır iş yükü nedenleriyle işsiz kaldıklarını düşündükleri bulundu.
Özet (Çeviri)
Aim: This research aimed to examine the reasons for unemployment among nurses who graduated from undergraduate nursing programs. Methods: This study was in a quantitative descriptive research design. Data were collected through a self-report questionnaire from 266 nurses, who did not work in a health institution, graduated from a health institution, and resided in Istanbul, Ankara, and Izmir between May and October 2021. Data were analyzed by descriptive statistical methods. Results: The mean age of the sample was 23.89 years. They mainly were younger than 24, single, and childless. It was determined that they primarily resided in Istanbul, and their mean total monthly income entering the house was 5403.91 TL as of the date of data collection and 405.67 $ as of the relevant date. Although a total of 266 unemployed nurses participated in the study, only 207 of them were looking for a job. It was determined that the wage demanded by the job seekers was 5486.47 TL on average as of the data collection date and 411.86 $ as of the relevant date. It was determined that most of the 59 participants who were not looking for a job did not have the opportunity to work under the conditions they wanted and did not seek a job because they were waiting for an assignment. In the survey of reasons for unemployment, it was determined that the participants mostly answered,“I agree with the statement ”I think I am unemployed due to the lack of sufficient information exchange between educational institutions and labor markets.“ Furthermore, the majority of the participants answered, ”I strongly agree“ with the statements ”I think I am unemployed because I am not paid enough“ and ”I think I am unemployed because of the heavy workload." Conclusion: The study found that the nurses thought they were unemployed due to insufficient information exchange between educational institutions and labor markets, low wages, and heavy workload.