Kurkuminin hipoksik ortamda insan baş-boyun kanser hücrelerinde antikanser etkilerinin araştırılması
Investigation of anticancer effects of curcumin in human head and neck cancer cells in hypoxic environment
- Tez No: 752823
- Danışmanlar: PROF. DR. NURTEN ÖZÇELİK, PROF. DR. MEHTAP KILIÇ EREN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Kurkumin, Etoposid, Baş-Boyun Kanseri, HIF 1α, Apoptoz, Curcumin, Etoposide, Head and Neck Cancer, HIF 1α, Apoptosis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Kurkumin, zerdaçal'ın (Curcuma longa L.) köksapından ekstrakte edilen, antiproliferatif, antitümöral, antioksidan ve kemo-önleyici özellikleri olan doğal bir bileşiktir. Kurkumin gibi doğal bileşiklerin kemoterapötik ilaçların antikanser potansiyelinin modülasyonundaki rolü önem arz etmektedir. Baş boyun kanser hücrelerinin Etoposid'in sitotoksik etkilerine duyarlılığını artırmak için kurkumin ile kombine tedaviler kullanılmaktadır. Çalışmanın amacı; Etoposid tedavisiyle birlikte kurkuminin proliferasyon, p21 gen ekspresyonu, p53 gen ekspresyonu, apoptotik süreç ve hücre döngüsü gelişimi süreçlerinin, 2A3 hücre hattında normoksik, hipoksik ve HIF-1α knock-down ortamlarda nasıl modüle ettiğini araştırmaktır. 2A3 hücre hattında kurkumin ve etoposid uygulamasının tümör hücre canlılığını normal hücrelerden daha fazla etkilediği gösterilmiştir. Kurkumin ve kurkumin+etoposid birlikteliği hücre döngüsünü G0/G1 evresinde durdurma, apoptoz indüksiyonu (p53) ve tümör hücrelerinde p21 ekspresyonunun amplifikasyonu yoluyla çoğalmaya karşı hareket etmektedir ve etoposidin etkilerini devam ettirmektedir. 2A3 hücrelerinde Kur+Eto uygulamasının hem normoksik, hipoksik hem de HIF-1α knock-down koşullarda sinerjistik etki gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Curcumin is a natural compound extracted from the rhizome of turmeric (Curcuma longa L.) with antiproliferative, antitumoral, antioxidant and chemo-preventive properties. The role of natural compounds such as curcumin in the modulation of the anticancer potential of chemotherapeutic drugs is important. Combined treatments with curcumin are used to increase the sensitivity of head and neck cancer cells to the cytotoxic effects of Etoposide. Purpose of the study; To investigate how curcumin with etoposide treatment modulates proliferation, p21 gene expression, p53 gene expression, apoptotic process and cell cycle development processes in normoxic, hypoxic and HIF-1α knock-down environments in the 2A3 cell line. Curcumin and etoposide administration in the 2A3 cell line has been shown to affect tumor cell viability more than normal cells. The combination of Curcumin and curcumin+etoposide acts against proliferation by arresting the cell cycle at the G0/G1 stage, induction of apoptosis (p53) and amplification of p21 expression in tumor cells, and maintains the effects of Etoposide. In 2A3 cells, it was determined that Kur+Eto application had a synergistic effect in both normoxic, hypoxic and HIF-1α knock-down conditions.