The relationship between age of language acquisition, ethnic identification and acculturation of circassians in Turkey
Türkiye'deki Çerkeşlerde dil edinim yaşı, etnik kimlik ve kültürel bütünleşim arasındaki ilişki
- Tez No: 752873
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EVRİM GÜLERYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: sosyal kimlik, etnik kimlik, etnisite, diaspora, ailesel etnik sosyalleşme, Çerkesler, kültürel bütünleşim, kültürün sürdürülmesi, dil, social identity, ethnic identity, ethnicity, diaspora, familial ethnic socialization, Circassians, acculturation, culture maintenance, language
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Kimlik, kriz, keşif ve bağlılık adımlarını aşarak elde edilir. Ergenlik döneminde ortaya çıkar ve sağlıklı bir gelişim için kimlik kazanımı önemlidir. Bireyler kimliklerini kişisel veya toplumsal bir bakış açısıyla algılar. Etnik kimlik belirli bir gruba ait olma duygusuna içeren bir sosyal kimliktir ve etnik kimlik gelişimi ile ilgili çalışmalar genellikle küçük çocuklar üzerindedir. Ayrıca sosyal kimlik ve etnisite dil tarafından sürdürülür. Etnik azınlıklar etnik kimlikleri için dili çok önemli görürler ve ailenin çocukların dil edinimi ve etnik kimliği üzerinde etkisi vardır. Aileler, çocuklarına etnik kültüre ilişkin değer ve davranışları aktaratak etnik kimliği öğretirler. Öte yandan, dil yeterliliğinin kültürel bütünleşim üzerinde etkisi vardır ve dilsel-kültürel bütünleşim etnik kimlikle ilişkilidir. Bu nedenle, kültürel bütünleşimi ve özdeşim kurmayı anlamak için etnik dil edinimini incelemek mantıklıdır. Bu çalışma, etnik dil edinimi, ailesel etnik sosyalleşme ve kimlik konularını inceleyen sınırlı sayılarda araştırmalardan biridir. Ayrıca, etnik dil edinme yaşını inceleyen ilk çalışmadır. Bu çalışmada 451 katılımcı bulunmaktadır. Katılımcılara etnik kimlik, etnik dil bilgisi ve edinme yaşı, kültürel bütünleşim, ve ailesel etnik sosyalleşme ile ilgili maddeler içeren çevrimiçi bir anket formu uygulandı. Sonuç olarak etnik kimlik açısından etnik dili 3 yaşından önce veya 7 yaşından sonra edinme arasında fark bulunmamıştır. Ancak dili bilmenin etnik kimlikle ilişkili olduğu görülmüştür. Bulgular tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Identity is achieved through steps of crisis and exploration, and commitment. It occurs during adolescence, and an achieved identity is important for healthy development. Individuals perceive their identities from a personal or a social view. Ethnic identity is a social identity which involves sense of belonging to a particular group, and the studies about ethnic identity development generally is on young children. Moreover, social identity and ethnicity are maintained by language. Ethnically minority people hold language important for their ethnic identity and family has an influence on children's language acquisition and ethnic identity. Families teach their children about ethnic identity thorough exposing the values and behaviors related with ethnic culture to their children. On the other hand, language proficiency has an influence on acculturation, and linguistic acculturation is related with ethnic identification. Thus, it is reasonable to study ethnic language acquisition to understand acculturation and identification. This study is one of the limited research projects studying ethnic language acquisition, familial ethnic socialization and identity. Furthermore, it is the first study which studies age of ethnic language acquisition. In this study, there were 451 individuals. Participants were applied an online questionnaire form which includes items related with ethnic identification, ethnic language knowledge and age of acquisition, acculturation, and familial ethnic socialization. As a result, there was no difference of acquiring ethnic language before age 3 or after age 7 on ethnic identification. However, knowing the language was found to be related with ethnic identification. Findings were discussed.