تفسري سورة اإلسراء من فتح املنان يف تفسري القـرآن لقطب الدين الشريازي من اآلية 64 إىل هناية السورة دراسة وحتقيق
Kutbuddîn Eş-Şîrâzî'nin Fethu'l-Mennnân isimli tefsirinde isrâ suresi tefsirinin edisyon kritiği (64 ayetten sure sonuna kadar).tahkik ve incelemesi
- Tez No: 752872
- Danışmanlar: PROF. DR. HANAN AKKO
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İsrâ suresi, . Tefsir, eş-Şîrâzî, Kutbuddîn- Kur'an, Surah al-Isra _ interpretation _ Shirazi _ Qutb al-Deen _ the Qur'an
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
Alim Kutbüddin Şirazi'nin, Fethu'l-Mennâ adlı tefsir kitabı günümüze kadar pek çok aliministifade ettiği önemli tefsir kitaplarından biridir. Kutbüddîn eş-Şîrâzî, Kur'an-ı Kerim'in tesir ve kanaatlerini takip ederek, objektif olarak tefsiriyle ilgilenen büyük imamlar arasında yer almıştır. Bu çalışma , bahsi geçen tefsirden İsra Suresi'nin bir bölümünün edisyon kritiğini içermektedir. Çalışma iki bölümden oluşur; Birinci bölümde müellifin hayatı, hocaları, talebeleri, ilim tahsili, eserleri ele alınmıştır. İkinci bölümde ise, ilgili tefsir kitabındaki İsra suresinin 64. Ayetinden sure sonuna kadar olan tefsirin edisyon kritiğini içermektedir. Çalışmada Şîrâzî'nin eseri yazarken faydalandığı kaynaklara atıflar yapılmış, ayetlerin sureleri ve numaraları belirtilmiş, hadisler kaynaklarından gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Fee Tafseer Al-Qur'an by the scholar Qutb Al-Deen Al-Shirazi is one of the most important interpretation books of Quran Almighty, which many scholars have been working on in interpretation, reflection and deduction since its revelation until the present day. Actually Qutb Al-Deen Al-Shirazi Was the professional scholar in this field. Objectively tracked by the impact and opinion. This research is summarized by investigating part of Surat Al-Isra for the aforementioned interpretation, which included two sections : The first section deals with the life of the author and his Sheikhs and students, also it deals with his request for knowledge and his writings in various fields of science. As well as his jurisprudence and his belief until death besides it includes the study of the book through its sources which depends on as well as the approach followed in the investigation. As for the second section, it included the verification of the selected text from the manuscript, in which I worked on attributing the Qur'anic verses to its surahs, extracting the honorable prophetic hadiths, as well as translating the scholars by reference to the originalbooks, and extracting the poetic verses cited by the author .