Akromegali hastalarında serum prolidaz enzim düzeylerinin araştırılması
- Tez No: 811146
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKNUR YORULMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: akromegali, prolidaz, akromegali komplikasyonları, acromegaly, prolidase, complications of acromegaly
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Akromegali, hipofiz bezindeki somatotrop hücrelerdeki adenomdan büyüme hormonu hipersekresyona bağlı oluşan, morbidite ve mortalite oranları yüksek nadir görülen bir hastalıktır. Patogenezindeki kronik yüksek GH ve IGF-1 düzeylerinin fibroblast aktivasonuna bağlı olarak dokularda kolajen sentezini arttırdığı düşünülmektedir. Prolidaz enzimi de kolajen sentezinin hız kısıtlayıcı basamağının katalizörüdür. Daha önce yapılan çeşitli çalışmalarda prolidaz enzim düzeyi ile bazı hastalıkla arasında ilişki olabileceği ortaya konmuştur. Çalışmamızda kliniğimize başvuran akromegali hastalarında prolidaz enzim düzeylerini araştırmayı planladık. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Endokrinoloji polikliniğine etik kurul onayından sonra başvuran akromegali tanılı hastalar ile Genel Dahiliye polikliniğimize başvuran sağlıklı gönüllüler çalışmamızda değerlendirdi. 31 akromegalili hasta ve 26 sağlıklı gönüllü çalışmaya dahil edildi. Hastaların yaşı, cinsiyet, tanı yaşı, hastalık süresi, tanı anı ve güncel GH ve IGF-1 düzeyleri, sedimantasyon, CRP, beyaz küre değerleri, serum prolidaz enzim düzeyi, görüntüleme, medikal tedavileri dosyalarından tarandı. Hastalarda ortalama prolidaz düzeyi 1111±179,5 U/L iken, kontrol grupta 1270,5±282 U/L olarak görüldü. Akromegalili grup ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark görülmedi(p=0,17). Akromegali hastalık süresi ve prolidaz düzeyi arasında korelasyon görülmedi(r=0,938). Hasta grubun serum prolidaz düzeyleri ile beyaz küre sayısı (r=0,45), sedimentasyon (r=0,84) ve CRP (r=0,79) düzeyleri arasında anlamlı korelasyon görülmedi. Mevcut sonuçlarda kısıtlı bir hasta grubunda inceleme yapılmasının etkisi ve hastalık kontrolü sağlanan hastaların da çalışma grubunda olmasıyla ilişkili olabileceği düşünüldü. Akromegali ve prolidaz enzimi arasındaki ilişkiyi aydınlatmak için geniş hasta gruplarında uzun süreli izlem ile farklı parametre dinamiklerinin incelenmesi doğrultusunda ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Acromegaly is a rare disease with high morbidity and mortality rates, which occurs due to hypersecretion of growth hormone from adenoma in the somatotroph cells of the pituitary gland. Chronic high GH and IGF-1 levels in its pathogenesis are thought to increase collagen synthesis in tissues due to fibroblast activation. Prolidase enzyme is also the catalyst of the rate-limiting step of collagen synthesis. Various previous studies have shown that there may be a relationship between prolidase enzyme level and some diseases. In our study, we planned to investigate the prolidase enzyme levels in patients with acromegaly who applied to our clinic. Patients with acromegaly who applied to Eskişehir Osmangazi University Medical Faculty Hospital Endocrinology outpatient clinic after ethics committee approval and healthy volunteers who applied to our General Internal Medicine outpatient clinic were evaluated in our study. 31 patients with acromegaly and 26 healthy volunteers were included in the study. The patients' age, gender, age at diagnosis, disease duration, time of diagnosis and current GH and IGF-1 levels, sedimentation, CRP, white blood cell values, serum prolidase enzyme level, imaging and medical treatments were scanned from their files. While the mean prolidase level was 1111±179.5 U/L in the patients, it was 1270.5±282 U/L in the control group. There was no statistically significant difference between the acromegaly group and the control group (p=0.17). There was no correlation between acromegaly disease duration and prolidase level (r=0.938). There was no significant correlation between serum prolidase levels and white blood cell count (r=0.45), sedimentation (r=0.84) and CRP (r=0.79) levels of the patient group. In the current results, it was thought that the effect of the examination in a limited patient group and the fact that the patients with disease control were also in the study group. In order to elucidate the relationship between acromegaly and prolidase enzyme, further studies are needed to examine the dynamics of different parameters with long-term follow-up in large patient groups.