Yetişkin kadavralarında Ductus parotideus'un topografik olarak incelenmesi
Topographic examination of the parotid duct in human adult cadavers
- Tez No: 840476
- Danışmanlar: PROF. DR. KAYA ÖZKUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: ductus parotideus, kadavra, ölçümler, stenson, topografi, cadaver, measurements, parotid duct, stenson, topogaphy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Ductus parotideus'un ve çevre yapıların topografik ilişkisine dair çalışmaların literatürde az sayıda olduğunu görmekteyiz. Çalışmamızda ductus parotideus 'un klinik öneme sahip referans noktalara uzaklığı, ciltteki trasesinin seyri, rr.zygomatici n.facialis ve rr.buccales n.facialis ile olan ilişkisi ve corpus adiposum buccae ile v.facialis'e kıyasla konumunun araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda formaldehit, gliserol ve etanol solüsyonu ile fikse edilmiş 8 adet kadavraya ait 16 yarım kafada bilateral disseksiyon sonucu ortaya çıkarılmış ductus parotideus ve çevre yapıların birbiri ile olan ilişkisine dair ölçümler ve bu yapıların birbirine kıyasla konumlarının karşılaştırılması gerçekleştirildi. Bulgular: Çalışmamızda ductus parotideus'un topografik olarak inc.intertragica ile cheilion arasında uzanan referans çizginin ortalama 1,5 cm etrafında yer aldığı, ortalama 1,75 noktada bukkal sinirler tarafından çaprazlandığı görülmüştür. Ductus parotideus'un en distal noktası ile v.facialis arasındaki uzaklık 2,04 1,56 mm olarak ölçülmüşken kanalın % 19 oranında ven tarafından çaprazlandığı görülmüştür. Ayrıca çalışmamızda ductus parotideus'un corpus adiposum buccae'ye kıyasla konumunda en sık görülen tipin 7 olguda görülen (%44), kanalın corpus adiposum buccae'ye yüzeyel seyrettiği durum olduğu görülmüştür. Sonuç: Ductus parotideus'un morfometrik özellikleri ve çevre anatomik yapılar ile topografik ilişkisine dair bu verilerin başta parotis cerrahisi olmak üzere lateral yüzdeki cerrahi operasyonlar, girişimsel işlemler ve araştırmalarda klinisyenler ve araştırma görevlilerine fayda sağlayacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Limited literature is available regarding studies on the topographic relationship of the parotid duct and surrounding structures. Our study aimed to investigate the distance of the parotid duct from clinically significant reference points, the course of its trace on the skin, its relationship with zygomatic and buccal branches of facial nerve, and to compare its position with buccal fat pad and facial vein. Materials and Methods: Measurements were taken on the relationship between the parotid duct and surrounding structures in 16 dissected halves of 8 formaldehyde, glyserol and etanol-fixed cadaver heads obtained through bilateral dissection. Findings: Our study observed that the parotid duct is situated around an average of 1,5 cm around the reference line extending between the intertragic notch and cheilion. At an average of 1,75 points, it was found to be crossed by buccal nerves. The distance between the most distal point of the parotid duct and facial vein was measured as 2,04 1,56 mm, while the canal was found to be crossed by facial vein in 19% of cases. Additionally, our study identified that in comparison with the buccal fat pad, the most common type regarding the position of the parotid duct was seen in 7 cases where the canal crossed superficial to the buccal fat pad. Conclusion: We believe that these data regarding the morphometric characteristics of the parotid duct and its topographic relationship with surrounding anatomical structures will benefit clinicians and researchers in parotid surgery, as well as in surgical procedures, interventions, and investigations related to the lateral face.