3-6 yaş çocukların kaygıları ile annelerin psikolojik belirtileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between the anxiety of children 3-6 years old and the psychological symptoms of mothers
  1. Tez No: 752957
  2. Yazar: DÜRDANE DİKMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ REMZİYE KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: children aged 3-6 year, mother, anxiety, psychological symptom
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Çocuk yaşam boyu sürecek olan gelişimine paralel olarak anneden ayrılma, okula başlama, yeni sosyal ortamlara dâhil olma ve uyum sağlama gibi birçok zorlayıcı durumda kaygı yaşamaktadır. Kaygı durumunu yaşamasında birçok etken olmasıyla birlikte annelerinin psikolojik belirtileri de bu etkenlerden biri olabilmektedir. Bu araştırmanın amacı, 3-6 yaş aralığındaki çocukların kaygıları ile annelerinin psikolojik belirtileri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu çalışmada, nicel araştırma yöntemlerinden olan ve genel tarama modelleri arasında yer alan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, 3-6 yaş aralığında çocuğu olan anneler oluşturmaktadır. Evrende yer alan annelerden, 1637'si kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi ile örnekleme dâhil edilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak içerisinde Sosyodemografik Bilgi Formu, Okul Öncesi Çocuklarda Kaygı Ölçeği Ebeveyn Formu ve Kısa Semptom Envanteri bulunan anket formu kullanılmıştır. Çalışmaya katılmaya gönüllü olan katılımcılara anket formu, Google form aracılığı ile ulaştırılırmıştır. Araştırma kapsamında toplanan veriler SSPS paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sorularına yanıt vermek üzere yapılan analizler sonucunda ; 3-6 yaş arasındaki çocukların kaygı düzeyleri annelerin eğitim düzeyine, çalışma durumuna ve mesleğine göre; ailenin aylık gelirine ve ailedeki çocuk sayısına göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde farklılaşmaktadır. 3-6 yaş arasındaki çocukların kaygı düzeyleri annelerin yaşına ve annede tanının varlığına göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde farklılaşmamaktadır. 3-6 yaş arasındaki çocukların kaygı düzeyleri çocukların yaşına, cinsiyetine ve çocukta tanının varlığına göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde farklılaşmaktadır.3-6 yaş arasındaki çocukların kaygı düzeyleri ile annelerin psikolojik belirtileri arasında pozitif yönlü ve orta kuvvette bir ilişki vardır. Anahtar Kelimler: 3-6 yaş çocuk, anne, kaygı, psikolojik belirtiler
Özet (Çeviri)
This research is aimed to examine the relationship between the anxiety of children aged 3-6 years and the psychological symptoms of mothers . The relational survey model of general survey models was used in the research. The universe of this research consists of mothers with children between the ages of 3-6. Of the mothers in the universe, 1637 were included in the sampling by the easily accessible sampling method. In the research, a questionnaire including Sociodemographic Information Form, Anxiety Scale for Preschool Children Parent Form and Brief Symptom Inventory was used as the data collection tool. The questionnaire was sent to the volunteer participants via Google form. The data collected within the research's scope were analyzed using the SSPS package program. As a result, the following results were obtained from analyzes carried out to answer the research questions: The anxiety levels of children between the ages of 3-6 according to the education level of the mothers, working status and profession; differs statistically significantly according to the monthly income of the family and the number of children in the family. Anxiety levels of children between the ages of 3-6 do not differ statistically significantly according to the age of the mothers and the presence of the diagnosis in the mother. Anxiety levels of children between the ages of 3-6 differ statistically significantly according to the age and gender of the children and the presence of a diagnosis in the child. There is a positive and moderate relationship between the anxiety levels of children aged 3-6 and the psychological symptoms of mothers.