Dışkı bakılarına göre atlarda helmint enfeksiyonlarının genel durumu
General condition of helminth infections in horses accordingto fecal examinations
  1. Tez No: 753013
  2. Yazar: EMAN ABDALLA ADAM ABDALLATEEF
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HIFSI OĞUZ SARIMEHMETOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Parazitoloji, Parasitology
  6. Anahtar Kelimeler: Baerman Wetzel, Dışkı, Dışkı Kültürü, Flotasyon, Helmint Enfeksiyonları, Sedimentesyon, Baerman Wetzel, Fecal Culture, Feces, Flotation, Helminth infections, Horses, Sedimentation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Atların, çok uzun zamandan beri yeryüzünde yaşadığı ve insanların hayatında uzun bir geçmişe sahip olduğu bilinmektedir. Evcilleştirmeden önce vahşi doğada yaşamış ve insanlar tarafından avlanmışlardır. Zamanla evcilleştirilen atlar, insanların yaşamlarının bir parçası olmuştur. Kademeli olarak yük taşımada kullanılan atlar binek hayvanları olarak ulaşımda da kullanılmıştır. Aynı zamanda bir güç ve kontrol mekanizması olarak savaşlarda önemi artmıştır. Son dönemlerde sporda ve tedavide de kullanılan atlar, insanlık için daima önemini korumuş ve her dönem insan hayatının çeşitli alanlarında yerini almıştır. Bu çalışmada insanlık tarihi ile iç içe olan ve halen her alanda hayatımıza dâhil olan atların farklı dışkı inceleme yöntemleri ile mevcut helmint enfeksiyonlarının varlığının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Enfeksiyonun var olması durumunda enfeksiyon türü ve ayrıca bulunacak yumurta ve/veya larvaların morfolojik teşhislerinin yapılarak literatür bilgilerine güncel veri sağlanması amaçlanmıştır. Çalışma, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Eğitim, Araştırma ve Uygulama Çiftliği bünyesinde bulunan, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Aşı ile Önlenebilir Hastalıklar Daire Başkanlığı'na ait atlar üzerinde yürütülmüştür. Atlardan bireysel olarak dışkı alınmış ve helmint enfeksiyonları yönünden incelenmiştir. İncelen numune sayısı 57 olup, flotasyon, sedimantasyon ve Baerman Wetzel teknikleri kullanılarak enfeksiyon teşhisi yapılmıştır. MacMaster yöntemi ile enfeksiyonun şiddeti belirlenmiştir. Buna ek olarak, enfekte bulunan dışkı numunelerinden dışkı kültürü hazırlanmış ve larvalar geliştirilmeye çalışılmıştır. İnceleme yöntemlerinin sonunda bulunan Helmint ve/veya gelişme dönemlerinin morfolojik olarak cins ve tür ayrımları yapılmıştır. İnceleme sonucunda Strongylus enfeksiyonu en sık görülen enfeksiyon olduğu ve fekal kültür tekniği kullanılarak tür düzeyinde teşhis edilmiş, Cyathostominlerin beş farklı türüne ait 33 adet larva teşhis edilmiştir. Teşhis edilen larvalar: Gyalocephalus capitatus, Strongylus edentates, Strongylus equinus, Cyathostomin sensu latum type A ve Cyathostomin sensu latum type C olarak gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Horses have been around for a very long time and have a long history in human life. They lived in the wild before being domesticated and were hunted by humans before. Later, horses were domesticated and gradually used in carrying, loading, hauling and warfare. Recently used in sports and treatment, horses have always maintained their importance for humanity and have taken their place in various fields in human life in every period of time. This study, aimed to diagnose the presence of existing helminth infections of horses which are intertwined with human history and are still included in our lives in every field with different fecal examination methods. In case of infection, it is aimed to provide up-to-date data to the literature information by providing the diagnosis of the infection type and also the morphological diagnosis of eggs and / or larvae found. The study is carried out on horses belonging to Ankara University Veterinary Education- Research and Practice, Ministry of Health, General Directorate of Public Health, Department of Vaccine Preventable Diseases Farm. Feces samples were taken from horses individually and examined for helminth infections. The number of samples to be examined was approximately 57, the infection was diagnosed using flotation, sedimentation, Baerman Wetzel techniques, and the severity of the infection was determined by the MacMaster method. In addition, fecal culture was prepared from infected stool samples and let larvae development taking place. At the end of the examination methods, the morphological genus and species distinctions of the helminth and / or development stages was made. The infection with strongyles was the most prevalent, and it has been diagnosed on the level of species using fecal culture technique, number of 33 larva have been diagnosed belonging to the cythostomines with five different species which are Gyalocephalus capitatus, Strongylus edentatus, Strongylus equinus, Cyathostomin sensu latum type A and Cyathostomin sensu latum type C.