Ortaokul matematik ders kitaplarındaki geometri ve ölçme öğrenme alanı etkinlik ve problemlerinin yenilenmiş bloom taksonomisine göre incelenmesi
Examination of activities and problems in the field of geometry and measurement in secondary school mathematics textbooks according to the revised bloom's taxonomy
- Tez No: 753024
- Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAT YENİLMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Geometri ve ölçme, Matematik, Bilişsel boyut, Yenilenmiş Bloom taksonomisi, Geometry and measurement, Math, Cognitive process, Revised Bloom's taxonomy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Bu araştırmada 2021-2022 eğitim öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ortaokullarda okutulan ortaokul matematik ders kitaplarındaki geometri ve ölçme öğrenme alanı ile ilgili bölümde yer alan etkinlik ve problemlerin Yenilenmiş Bloom Taksonomisi (YBT)'nin bilişsel süreç boyutuna göre düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmada nitel araştırma yönteminin doküman inceleme deseni kullanılmıştır. Doküman incelemesi tekniği ile Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ortaokullarda okutulan matematik ders kitaplarından her sınıf düzeyinden seçilen birer ders kitabındaki etkinlik ve problemler Yenilenmiş Bloom Taksonomisi basamaklarına göre incelenmiştir. Veriler, betimsel analiz ile analiz edilmiş ve iki matematik öğretmeni tarafından incelenmiştir. Bulgular: Ortaokul matematik ders kitaplarındaki incelenen etkinliklerin 5. sınıfta yer alanlarının yarısına yakını Yenilenmiş Bloom Taksonomisi'nin anlama basamağında görülürken 6 ve 8. sınıfta uygulama ve 7. sınıfta ise yaratma basamağında görülmüştür. Ayrıca 5. sınıfta yaratma, 6. ve 8. sınıfta hatırlama ve yaratma ve 7.sınıfta hatırlama, anlama, uygulama ve analiz etme basamağında etkinlik olmadığı görülmüştür. Bu ders kitaplarındaki geometri ve ölçme öğrenme alanındaki problemlerin ise genellikle YBT'nin uygulama basamağında yer aldığı görülmüştür. İlave olarak 7. sınıfta yaratma basamağında ve 8. sınıfta analiz etme basamağında problem olmadığı görülmüştür. Sonuç ve Öneriler: Bu araştırmanın sonucunda incelenen etkinlik ve problemlerin Yenilenmiş Bloom Taksonomisi'nin basamaklarına göre dengeli dağılmadığı görülürken üst düzey düşünme basamaklarındaki dağılımın ya az sayıda ya da hiç olmadığı görülmüştür. Araştırmacılara matematiğin başka öğrenme alanlarında da YBT'ye göre incelemeler yapılması ile ilgili çalışmalar önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this research, it is aimed to examine the level of the activities and problems in the section on geometry and measurement field in the secondary school mathematics textbooks taught in secondary schools affiliated to the Ministry of National Education in the 2021-2022 academic year,according to the Revised Bloom's Taxonomy (RBT). Method: The case study design of the qualitative research method was used in the research. The activities and problems in the Ministry of National Education secondary school mathematics textbooks selected from each grade level were examined according to the steps of Revised Bloom's Taxonomy by the document analysis technique. The date were analyzed with descriptive analysis and date were analyzed by two mathematic teachers. Results: Depending on the examined activities in the secondary school mathematics textbooks, while nearly half of the 5th grade activities have appeared to be at understanding step, it has been observed that activities of 6th and 8th grade are at the applying step and 7th grade activities are at the creating step of Revised Bloom's Taxonomy. Additionally, there is no creating step activities in the 5th grade textbook, remembering and creating step activities in the textbooks of 6th and 8th grades, also it is not observed remembering, understanding, applying and analyzing step activities in the 7th grade textbook. It has been seen that the problems in the field of geometry and measurement learning in these textbooks are generally in the applying step of RBT. Furthermore, it has been seen that there is no problem in the steps of creating in the 7th grade and analyzing in the 8th grade. Conclusion and Suggestions: As a result of this research, it has been observed that the activities and problems related to geometry and measurement learning in the secondary school mathematics textbook are not evenly distributed according to the steps of Revised Bloom's Taxonomy. It seem that the distribution in the higher order thinking stages is either less or not at all the steps of RBT. It is recommended to conduct studies on other learning areas of mathematics according to the steps of RBT.