Yeşil insan kaynakları yönetimi uygulamalarının inovasyon üzerindeki etkisi: İski örneği
The effect of green human resources management practices on innovation: The example of İski
  1. Tez No: 753303
  2. Yazar: SEMA BULUT TEPE
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ALİ ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil insan kaynakları yönetimi, kamu kurumlarında inovasyon, işletme yönetimi, Green human resources management, innovation in public institutions, business management
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) bünyesinde; Yeşil İKY ile inovasyon arasındaki bağlantıların nasıl etkileşime girdiğini incelemekte ve Yeşil İKY ile inovasyon arasındaki ilişkiyi belirlemeyi amaçlamıştır. Araştırmada, ilgili literatürün incelenmesi ve gözden geçirilmesi sonucunda bu konuyla ilgili yapılmış çalışmaların eksikliğinin olduğunu tespit etmiştir. Bu nedenle, bu çalışmada kapsanan seçilmiş değişkenler arasındaki ve aralarındaki bağlantıya yönelik ampirik kanıtlar sağlamayı amaçlamaktadır. Araştırmada yeşil insan kaynakları yönetimi ölçeği ile kamu kurumlarında inovasyon ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada, İSKİ'nin çeşitli birimlerden ve bölümlerden seçkisiz örnekleme yöntemlerinden basit tesadüfi örnekleme yöntemi 1823 çalışandan veri toplanmış ve nicel araştırma yöntemiyle analiz yapılmıştır. Veriler, tanımlayıcı ve çıkarımsal istatistikleri içeren SPSS 24 sürümü kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuç olarak yeşil İKY bağlamında, yeşil işe alım, performans değerlendirme, eğitim ve geliştirme, ödüller ve tazminatın kuruluşlarda yaratıcılığı desteklemek için potansiyel araçlar olduğu ortaya çıkmıştır. Bu araştırmada, araştırma sonuçları ve bulgularına dayanarak, yeşil insan kaynakları yönetimi ve inovasyon için uygulanabilir ve kabul edilebilir önerilerde bulunulmuştur. Bu tür öneriler, işletme üst yönetiminin ve İK yöneticilerinin yeşil İKY politikaları oluşturmaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is within the body of Istanbul Water and Sewerage Administration (İSKİ); It examines how the links between Green HRM and innovation interact and aimed to determine the relationship between Green HRM and innovation. In the research, as a result of the examination and review of the relevant literature, it has been determined that there is a lack of studies on this subject. Therefore, it aimsto provide empirical evidence for the linkage between and between selected variables covered in this study. The green human resources management scale and the innovation scale in public institutions were used in the research. In the study, data were collected from 1823 employees using the simple random sampling method, one of the random sampling methods from various units and departments of İSKİ, and the analysis was carried out with the quantitative research method. Data were analyzed using SPSS version 24, which includes descriptive and inferential statistics. In conclusion, in the context of green HRM, green recruitment, performance appraisal, training and development, rewards and compensation have emerged as potential tools to support creativity in organizations. In this research, based on the research results and findings, applicable and acceptable recommendations for green human resource management and innovation are made. Such recommendations are recommended for business senior management and HR managers to create green HRM policies.