Çok katlı pazarlama işletmelerinin yönetim ve organizasyon yapılanmaları: X işletmesi örneği
Management and organizational structures of multi-level marketing business: The example of the X business
  1. Tez No: 753350
  2. Yazar: GİZEM KURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLER TOZKOPARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çok Katlı Pazarlama, Yönetim, Yönetim İşlevleri, Yönetim ve Organizasyon, Network Marketing, Ağ Pazarlama, Multi-Level Marketing, Multilevel Marketing, Network Marketing, Management, Management Functions, Management and Organization
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışma, doğrudan satışın geliştirilmiş hali olan çok katlı pazarlama yönteminde distribütörler tarafından oluşturulan ve modern bir iş modeli olarak görülen organizasyonların, yönetim fonksiyonları bakımından değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Çalışmada çok katlı pazarlamanın temel kavram ve ilkeleri, özellikleri, ortaya çıkma nedenleri, Türkiye ve Dünya'daki gelişimi, uygulanma aşamaları, geleneksel pazarlamayla kıyaslanması, avantaj ve dezavantajlarına ek olarak yönetim fonksiyonları ele alınmıştır. Araştırma kısmında, uluslararası faaliyet gösteren çok katlı bir pazarlama işletmesinin üst kariyer seviyelerindeki distribütörler ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler sonucu elde edilen veriler içerik analiziyle çözümlenmiştir. Bulgu tabloları oluşturulmuş ve bulgular değerlendirilerek çıkarımlarda bulunulmuştur. Araştırma neticesinde, distribütörlerin organizasyonlarını yönetirken yönetim fonksiyonlarını uyguladıkları sonucuna ulaşılmıştır. Buna ek olarak bulgular, motivasyon teorilerinden Alderfer'in ERG Teorisi, dönüşümcü liderlik tarzı ve örgütsel iletişimin özellikleriyle ilişkilendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the organizations created by distributors in the multi-level marketing method, which is an improved version of direct sales, and seen as a modern business model, in terms of management functions. In the study, the basic concepts and principles of multi-level marketing, its features, the reasons for its emergence, its development in Turkey and in the world, its application stages, comparison with traditional marketing, advantages and disadvantages, as well as management functions are discussed. In the research part, semi-structured interviews were conducted with the top-career distributors of an internationally operating multi-level marketing business. The data obtained as a result of the interviews was analyzed by content analysis. Findings tables were created and inferences were made by evaluating the findings. As a result of the research, it has been concluded that distributors apply management functions while managing their organizations. In addition, the findings were associated with the characteristics of motivation theories, Alderfer's ERG Theory, transformational leadership style, and organizational communication.