Birleşik Krallığın dış politikasında yumuşak güç aracı olarak burs programları
Scholarship programs as a soft power tool in UK foreign policy
- Tez No: 753358
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN SAMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Yumuşak Güç, Kamu Diplomasisi, Burs Programları, Chevening, Marshall, Commonwealth, Birleşik Krallık, Soft Power, Public Diplomacy, Scholarship Programs, Chevening, Marshall, Commonwealth, United Kingdom
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Güç, uluslararası ilişkiler alanındaki temel araştırma konularından biridir. Bir devletin çıkarlarını korumak ve iddialarının diğer devletler veya toplumlar tarafından kabul edilmesini sağlamak için maddi ve manevi etki potansiyeli olarak ifade edilmektedir. Geleneksel olarak güç kavramı, bir ülkenin tarihi, kültürü, coğrafyası, askeri, beşerî, ekonomik kabiliyetleri gibi faktörlerle şekillendirilmekteydi; fakat 20. yüzyılın başlarındaki iki büyük savaşın her iki tarafa da yıkım getirdiğini gösterdi. Sonuç olarak hem pratikte hem de literatürde farklı çalışmalar yapılmış ve yumuşak güç diye kavramsal bir yaklaşım ortaya çıkmıştır. Yumuşak gücü tanımlamak gerekirse, bir ülkenin siyasi değerleri, kültürel yapısı ve dış politikasıyla kendisini cazibe ve çekim merkezi haline getirme kabiliyeti olarak tanımlanabilir. Bu nedenle devletler, hedef kitle üzerinde olumlu izlenim oluşturmak için yumuşak güçlerini kullanmak istemektedirler. Bu amaçla yapılan politikalara kamu diplomasisi denilmektedir. Kamu diplomasisi genellikle devletlerin kendilerini destekleyen ülkelerin uluslararası kamuoyunu çekmeye ve ülkelerine yönelik olumlu bir algı oluşturmaya yönelik faaliyetler olarak görülmektedir. Ülkelerin dış dünya ile olumlu iletişim ilişkileri kurmaları için kamu diplomasisi faaliyetleri oldukça önemlidir. Kamu diplomasisinin kalıcı sonuçları olan en önemli faaliyetlerinden biri, uluslararası öğrenci hareketliliği için devlet destekli bursları programlarıdır. Çalışmada yumuşak güç ve kamu diplomasi kavramları ele alındıktan sonra Birleşik Krallığın dış politikasında yürütmüş olduğu yumuşak güç ve kamu diplomasi faaliyetleri burs programları üzerinden incelenmiştir. Çalışmanın amacı, Chevening, Marshall ve Commonwealth burs programlarının Birleşik Krallığın dış politikasında ulusal çıkar ve amaçlarına nasıl hizmet ettiğini göstermektir.
Özet (Çeviri)
Power is one of the main research topics in international relations. It is expressed as the potential for material and moral influence to protect the interests of a state and to ensure that its claims are accepted by other states or societies. Traditionally, the concept of power was shaped by factors such as a country's history, culture, geography, military, human and economic capabilities; but it showed that the two great wars of the early 20th century brought destruction on both sides. As a result, different studies have been carried out both in practice and in the literature, and a conceptual approach called soft power has emerged. To define soft power, it can be defined as the ability of a country to make itself a center of attraction with its political values, cultural structure and foreign policy. For this reason, states want to use their soft power to create a positive impression on the target audience. Policies made for this purpose are called public diplomacy. Public diplomacy is generally seen as activities aimed at attracting the international public opinion of the countries that support them and creating a positive perception towards their countries. Public diplomacy activities are very important for countries to establish positive communication relations with the outside world. One of the most important activities of public diplomacy with lasting results is the state-sponsored scholarship programs for international student mobility. In the study, after the soft power and public diplomacy concepts were discussed, the soft power and public diplomacy activities carried out in the foreign policy of the United Kingdom were examined through scholarship programs. The aim of the study is to show how the Chevening, Marshall and Commonwealth scholarship programs serve national interests and purposes in the foreign policy of the United Kingdom.