Çocuk işçi kavramı ve çocuk işçilerin hakları
The concept of child labor and the rights of child workers
- Tez No: 753410
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZGİ ÖKTEM SONGU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Çocuk İşçi, Çocuk İşçiliği'nin Ortadan Kaldırılması, Çocuk Hakları, Çocukların Korunması, Child, Child Labor, Elimination of Child Labor, Child Rights, Protection of Children
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Günümüzde insan hakları alanında yaşanan gelişmeler, koruyucu ve önleyici tüm önlemlere rağmen; halen Dünya'nın pek çok bölgesinde çocuk emeğinin kullanıldığı görülmektedir. Tezimizin amacı ideal bir düzen anlayışında bulunmaması gerektiğine inandığımız çocuk işçiliği kavramının içini doldurmak, benzer kavramlardan ayırmak, ulusal ve uluslararası çapta belirlenmiş olan yasal sınırlar içerisinde çalışma düzenlerini incelemek, sınırların aşılması halinde uygulanacak yaptırımları irdelemek ve en önemlisi ortadan kaldırılması adına yapılmış çalışmaları değerlendirmek ve öneri geliştirmektir. Gelişen insan hakları düzleminde çocuk emeği kullanımının azalması beklense de tezde incelemeye çalışacağımız çocuk işçiliğini ortaya çıkartan göç, eğitimsizlik, yoksulluk ve nüfus artışı çocuk işçiliğini beslemeye devam etmekte olup; kesin çözümler üretilmesi gereken bir sorun olmaya devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
Despite the developments in the field of human rights today and all protective and preventive measures; Child labor is still used in many parts of the world. The aim of our thesis is to fill in the concept of child labor, which we believe should not be found in an ideal understanding of order, to distinguish it from similar concepts, to examine the working orders within the legal limits determined on a national and international scale, to examine the sanctions to be applied in case of crossing the borders, and most importantly to evaluate the studies made for its elimination and develop suggestions. Although it is expected that the use of child labor will decrease in the developing human rights level, migration, lack of education, poverty and population growth, which we will try to examine in the thesis, continue to feed child labor; continues to be a problem that requires definitive solutions.