Geçiş ekonomilerinde uygulanabilecek kur politikaları
Exchange policies applicable in countries of transitional economies
- Tez No: 753413
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZHAN TUNCAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Döviz, Kur Sistemleri, Kur Sistemleri ve Politikaları, Currency, Exchange Rate Systems, Exchange Rate Systems and Policies
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finansal Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
İkinci Dünya Savaşı öncesi ve 1973 yılına kadar uluslararası para sistemi olarak kabul edilen, ülke paralarının dolara, doların altına bağlandığı Bretton Woods Sistemi de dâhil olmak üzere söz konusu zamana kadar uygulanan kur sistemleri sabit kur sistemiydi. 1973 yılından itibaren finansal liberalleşme, bilgi teknolojilerinde yaşanan ileri yönelik atılım ile birlikte finansal piyasalarda işlem hacmi devasa bir hal almış ve ekonomilerde dalgalı(serbest) döviz kuru sistemi uygulanmaya başlanmıştır. Bu uygulanan döviz kuru sistemlerinin iki zıt sistem oluşturdukları düşünüldüğünde bir tarafta serbest (değişken) veya dalgalı kur sistemi diğer tarafta ise sabit(katı) kur sistemi yer almaktadır. İki sistemde aşırı uç sistemler ve ekonomilere maliyet doğurabilecek uygulamalardır. Bu nedenle iki sistemin dezavantajlarından arındırılmış yani 'sabit döviz kuru sistemine esneklik kazandıran' karma kur sistemiyle, 'esnek kur sistemine istikrar kazandıran' karma, ara sistemler geliştirişmiş ve pratikte, özellikle de gelişmekte olan ülkelerde uygulanmaya başlanmıştır. Çalışmada döviz kuru sisteminin, döviz rejimlerinin ve kur politikalarının detaylı tanımı yapılarak geçiş ekonomilerinde uygulanabilecek en uygun kur politikası saptanmaya çalışılacaktır. Ülkelerin uyguladıkları politikalardan birisi de, ithalatlarını kısıtlayarak kendi ulusal paralarının değerlerini yabancı paralar karşısında değersizleştirip, uluslararası ticarette avantaj sağlamak için yaptıkları kur savaşıdır. Kur savaşlarının en etkin tarafı olarak Çin gösterilebilir. Salgın ile birlikte yaşanan döviz krizleri, ülkelerin kur savaşlarının birer tarafı olduğunu, etkin politikalar ile birlikte kur savaşlarından az zararla çıkma çabalarını arttırmıştır. Çalışmanın amacı eski SSCB içerisinde ve 1990'lı yıllardan itibaren piyasa ekonomisine yönelen geçiş ekonomileri arasında yer alan Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan ve Türkmenistan için döviz kuru rejimi tercihine yönelik ampirik analiz gerçekleştirmektir. Dinamik Panel Veri Analiz yöntemi kullanılarak bu ülkelere uygun döviz kuru rejimi saptanmaya çalışılmaktadır. Verilerden elde edilen tahminlere göre, teorik beklentilerle geçiş ekonomilerinde uygulanabilecek en uygun döviz kuru rejimi tercihi saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Considered as the international monetary system before the Second World War and until 1973, the exchange rate systems implemented until that time, including the BrettonWoods System, where the country's currencies were tied to the dollar and the dollar to gold, were the fixed exchange rate system. Since 1973 with the financial liberalization and the advance in information technologies, the transaction volume in financial markets has become enormous and the floating (free) exchange rate system has been implemented in economies. Considering that these applied exchange rate systems constitute two opposite systems, there is a free (variable) or floating exchange rate system on one side and a fixed (rigid) exchange rate system on the other. These are applications that can cause excessive costs and cost to economies in both systems. For this reason, with the mixed exchange rate system, which is free from the disadvantages of the two systems, that is, with the mixed exchange rate system 'which gives flexibility to the fixed exchange rate system', mixed intermediate systems that 'stabilize the flexible exchange rate system' have been developed and started to be applied in practice, especially in developing countries. In this study, it will be aimed to determine the most appropriate exchange rate policy for developing countries by making a detailed description of the exchange rate system, foreign exchange regimes and exchange rate policies. With the Covid-19 global epidemic, the monetary crises in developing countries have shown that these countries are susceptible to many economic fragilities, including epidemics. China can be shown as the most effective side of the currency wars. The currency crises experienced with the epidemic have increased that countries are one side of the currency wars, and their efforts to get out of the currency wars with little damage with effective policies. The aim of the study is to perform an empirical analysis for the exchange rate regime preference for Georgia, Azerbaijan, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Uzbekistan and Turkmenistan, which are among the transition economies that have been in the former USSR and have turned to a market economy since the 1990s.the exchange rate regime suitable for these countries using the Panel Data Analysis method is to try to detect. According to the estimates obtained from the data, the most appropriate exchange rate regime preference for developing countries was determined with theoretical expectations.