Kadın üniversite öğrencilerinde psikolojik flört şiddetinin akılcı olmayan inançlar ve duygu düzenleme becerileri ile ilişkisi
The relationship of psychological dating violence with irrational beliefs and emotion regulation skills of female university students
- Tez No: 753497
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN ATİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik flört şiddeti, akılcı olmayan inançlar, duygu düzenleme becerileri, Psychological dating violence, irrational beliefs, emotion regulation skills
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırmanın amacı, kadın üniversite öğrencilerinin psikolojik flört şiddetine maruz kalma ve psikolojik flört şiddeti uygulama durumlarının akılcı olmayan inançlar ve duygu düzenleme becerileri tarafından ne derece yordandığının incelenmesidir. Araştırmanın katılımcılarını farklı illerdeki üniversitelerin lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde öğrenim görmekte olan, süregelen bir flört ilişkisine sahip 18-30 yaş aralığındaki 356 kadın üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak; Kişisel Bilgi Formu, Çok Boyutlu Duygusal İstismar Ölçeği, İlişki İnançları Ölçeği ve Duygu Düzenleme Becerileri Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada yordayıcı değişkenlerin kriter değişkenleri ne ölçüde yordadığını bulmak amacıyla çoklu doğrusal regresyon analizleri gerçekleştirilmiştir. Çoklu doğrusal regresyon analizleri sonuçlarına göre, akılcı olmayan inançlar psikolojik flört şiddeti uygulamayı pozitif yönde yordarken, duygu düzenleme becerileri ise psikolojik flört şiddeti uygulamayı anlamlı olarak yordamamaktadır. Akılcı olmayan inançlar ve duygu düzenleme becerilerinin her ikisi de psikolojik flört şiddetine maruz kalma boyutunu anlamlı olarak yordamamaktadır. Analiz sonucunda, psikolojik flört şiddetinin uygulama ve maruz kalma boyutlarının .80 değerinde anlamlı olarak ilişkili olduğu görülmüştür. Bulgular ilgili alanyazın çerçevesinde tartışılmış, araştırma sonuçları doğrultusunda uygulayıcı ve araştırmacılara öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine to what extent psychological dating violence exposure and psychological dating violence perpetration of female university students were predicted by their irrational beliefs and emotion regulation skills. The participants of the study consisted of 356 female university student between the ages of 18 and 30 with an ongoing dating relationship studying at the undergraduate, master's, and doctoral levels of universities in different provinces of Turkey. As data collection tools, the Personal Information Form, Multidimensional Measure of Emotional Abuse, Relationship Beliefs Questionnaire, and Emotion Regulation Skills Questionnaire were used. In the study, multiple linear regression analyses were performed to find out to what extent the predictor variables predicted the criterion variables. According to the results of multiple linear regression analyzes, while irrational beliefs significantly and positively predicted psychological dating violence, emotion regulation skills didn't significantly predict exposure to psychological dating violence. Both irrational beliefs and emotion regulation skills didn't significantly predict exposure to psychological dating violence. As a result of the analysis, it was seen that perpetration and exposure dimensions of psychological dating violence were significantly correlated with a value of .80. The findings were discussed within the framework of the relevant literature, and recommendations were presented to researchers and practitioners in line with the results of the research.