Balıkesir – Karesi – Üçpınar mahallesi folkloru
Balıkesir – Karesi – Ucpinar district folklore materials
- Tez No: 753509
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ DUYMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Üçpınar, Halk Bilimi, Halk Kültürü, Ucpinar, Folklore, Folk Culture
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmanın amacı, Üçpınar Mahallesi folklor unsurlarını derleyip kayıt altına almak, kaybolmalarını önlemek ve kültürel bilgileri yazıya geçirerek gelecek nesillere aktarmaktır. Amacımız Üçpınar Mahallesi'nin kültürel tanıtımına katkıda bulunmaktır. Halk edebiyatına ve kendi halk kültürüne dikkat çekmek, mahalledeki insanlara geçmiş yaşamlarını ve kültürlerini hatırlatmaktır. Alan araştırmasında görüşme yöntemi gözlem yöntemi kullanılmıştır. Alan araştırmasına çıkmadan önce gerekli kaynaklar incelenmiş ve derleme için gerekli malzemeler hazırlanmıştır. Araştırma için kullanılan veri toplama sırası aşağıdaki gibidir. - Derlemeye çıkmadan önce derlenmesi gereken köy hakkında araştırma yapılır, makaleler ve kitaplar okunur. - Araştırma esnasında sorulacak sorular, ses kayıt cihazı hazırlanmıştır. - Derleme yapılacak olan köy gözlemlendi. - Kaynak kişilerle soru cevap şeklinde görüşmeler yapılmıştır. Gerekli materyallerin toplanması için kaynak kişiler belirlenmiş ve derleme sırasında sorulacak sorular hazırlanmıştır. Gözlem ve görüşme teknikleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bilgiler yazıya dökülmüştür. Ses kayıtlarının bir kısmında hava şartları ve uçak seslerinden dolayı anlaşılamayan kelimeler düzeltildi. 2020-2022 yılları arasında Üçpınar mahallesinde saha araştırmalarına devam edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compile and record the folklore elements of Üçpınar Mahallesi, to prevent them from being lost and to transfer cultural information to future generations by writing them down. Our aim is to contribute to the cultural promotion of Üçpınar Neighborhood. It is to draw attention to folk literature and their own folk culture, to remind people of their past lives and cultures. In the field research, interview method and observation method were used. Before starting the field research, the necessary resources were examined and the necessary materials for compilation were prepared. The order of data collection used for the research is as follows. - Before the compilation, research is done about the village that needs to be compiled, articles and books are read. - Questions to be asked during the research, a voice recorder has been prepared. - The village where the compilation will be made has been observed. - Interviews were held with the resource persons in the form of questions and answers In order to collect the necessary materials, the source persons were determined and the questions to be asked during the compilation were prepared. Observation and interview techniques were used. The information obtained as a result of the research was written down. In some of the audio recordings, the words that could not be understood due to weather conditions and airplane sounds were corrected. Field research continued in Üçpınar village between 2020-2022.