Gece yeme sendromunun obez bireylerde beslenme alışkanlıkları üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of night eating syndrome on nutrition habits in obese individuals
  1. Tez No: 753510
  2. Yazar: MELİS SAYGI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YONCA SEVİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Gece Yeme Sendromu, Yeme Bozuklukları, Obezite, Gece Yeme Anketi, Uyku kalitesi, Night Eating Syndrome, Eating Disorder, Obesity, Night Eating Questionnaire, Sleeping Quality
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Gece yeme sendromu (GYS), sabah anoreksisi, akşam hiperfajisi ve insomnia ile karakterize bir hastalıktır. Bu çalışma Mayıs-Haziran 2021 tarihleri arasında obez bireylerde GYS'nin beslenme alışkanlıkları üzerine etkisinin değerlendirilmesi amacıyla, beden kitle indeksi (BKİ) 30 kg/m2 ve üstü olan 40 obez birey ile yürütülmüştür. Bireylerin sosyodemografik özellikleri, sağlık bilgileri, antropometrik ölçümleri, beslenme alışkanlıkları ile ilgili soruları içeren anket formu, Gece Yeme Anketi (GYA), Pittsburg Uyku Kalite Ölçeği (PUKİ) yüzyüze görüşme tekniği ile uygulanmıştır. Obez bireylerden akşam öğününde toplam enerjinin %25'den fazlasını alıp almadıklarını hesaplamak amacıyla üç günlük besin tüketim kaydı alınmış ve GYA anketi puanları (0-24: nonGYS – 25-52: GYS olarak) ile birlikte GYS ve nonGYS olarak sınıflandırılmıştır. Gece yeme anketi ortalama puanları GYS'li grup için 30.075.70 iken nonGYS grup için 14.324.96 olarak bulunmuştur. Çalışmaya katılan GYS'li bireylerin (n:15 kişi), nonGYS bireylere (n:25 kişi) göre günlük diyetle toplam enerji alımının %25 ve fazlasının akşam saatinden sonra alma sıklığı arasında anlamlı fark saptanmıştır (p≤0.001). Gece yeme sendromu olan bireylerin besin tüketim kayıtlarına göre, ortalama doymuş yağ, tekli doymamış yağ asitleri alımları, ortalama potasyum alımları, alkol kullanma durumları ve kahve tüketimleri anlamlı olarak farklılık göstermektedir (p0.05). Gece yeme sendromu olan bireylerin uyku kalitesi ortalama puanı (9.872.72) anlamlı olarak nonGYS bireylerin uyku kalitesi ortalama puanından (5.963.25) yüksek olduğu ve GYS'li bireylerin nonGYS bireylere göre kötü uyku kalitesine sahip olduğu saptanmıştır (p≤0.001). Sonuç olarak GYS'li obez bireylerin farklı beslenme alışkanlıkları ve kötü uyku kalitesine sahip olduğu gözlenmiştir. Bu gruba yönelik farklı beslenme önerilerinin oluşması için daha fazla sayıda çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Night eating syndrome (NES) is a disease that is characterized by morning anorexia, evening hyperphagia and insomnia. This study was conducted with 40 obese individuals with a body mass index (BMI) of 30kg/m2 and above in order to evaluate the effect of NES on the nutritional habits of obese individuals between May and June 2021. A questionnaire form was prepared by considering the socio-demographic characteristics, health information, anthropometric measurements and dietary habits of the individuals, and the Night Eating Questionnaire (NEQ) and Pittsburg Sleep Quality Index (PSQI) were applied using face-to-face interview technique. Obese people's nutrition consumption was recorded for three days in order to see if they consumed more than 25% of their total energy at the evening meal. In addition to that NES questionnaire scores (0-24: nonNES – 25-52: as NES) they were classified as NES and nonNES. While the average scores of the NEQ were 30.075.70 for the NES group, it was 14.324.96 for the non-NES group. An important difference was found between the frequency of taking 25% and more of the total energy intake with the daily diet after the evening hours, compared to the non-NES group (n:15 people) who participated in the study (p≤0.001). According to the nutrition consumption data of individuals with NES; average intake of saturated fat, mono unsaturated fat acids, average potassium intake, alcohol consumption, and coffee consumption differs significantly (p0.05). The study found that the average sleep quality score of NES group (9.872.72) was significantly higher than the average sleeping quality score of nonNES group (5.963.25), also NES group had poor sleeping quality compared to nonNES (p≤0.001). Consequently, it has been observed that obese individuals with NES have altered eating habits and poor sleeping quality. More research is needed to provide various nutritional recommendations aimed at this group.