Ziraat, harita, çevre, inşaat mühendislerinde coğrafya algısı üzerine bir araştırma (Konya örneği)
A study on geography perception of agricultural, map, environment and civil engineers (The case of Konya)
- Tez No: 753527
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN PINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Coğrafya, Coğrafya Öğretimi, Algı, Mühendislik, Geography, Teaching Geography, Perception, Engineering
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
MEB'in 2018 yılında hazırladığı coğrafya öğretimi amaçlarından yola çıkılarak hazırlanan araştırmanın amacı, ele alınan farklı mühendislik dallarında aktif olarak çalışan mühendislerin coğrafya öğretimi ile ilgili algılarını ve coğrafyanın onlara ne ifade ettiğini öğrenmektir. Araştırma Konya il merkezinde mesleğini icra eden mühendislik branşlarından; Ziraat Mühendisliği, Harita Mühendisliği, Çevre Mühendisliği ve İnşaat Mühendisliği'nden oluşan 16 katılımcı ile birlikte yürütülmüştür. Mühendislere uygulanan yazılı yarı yapılandırılmış mülakat yöntemi ile veriler toplanmıştır. Veri toplamak için hazırlanan yarı yapılandırılmış mülakat yöntemi sorularının belirlenmesinde uzman eğiticilerden onay alınmış ve yarı yapılandırılmış mülakat yöntemi bir ön guruba uygulanmıştır. Uygulanana yarı yapılandırılmış mülakat yöntemi sorularının istenilen bilgiyi verdiği görülmüştür. Yarı yapılandırılmış mülakat yöntemi mühendislere gizlilik ve gönüllülük esas alınarak yapılmıştır. Uygulanan yarı yapılandırılmış mülakat yöntemi sonucunda, mühendislerin coğrafya algıları yüksek düzeyde çıkmıştır. Orta öğretim hayatlarında aldıkları coğrafya dersi konularının mesleklerinin temellerini attığını ve aktif çalışma hayatlarında halen kullandıklarını belirttikleri görülmüştür. Toplanan sözel ve derecelendirme verileri ışığında, mühendislerin branşlarına göre farklı coğrafi algılarının olduğu sonucuna varılmıştır. Branşlara göre farklılık gösteren algılar ile ilgili lisede görülen coğrafya dersi müfredatının tekrar incelenmesi ve konu bazında bazı konuların daha derinlemesine işlenmesi gerektiği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research, prepared through the purpose of teaching geography by Turkish Ministry of Education in 2018, is to learn what the concept of geography is and how it is perceived by the engineers who work actively in different fields of engineering. This research has been completed with 16 participants from the engineers working in Konya city center from wide range engineering such as agricultural engineering, environmental engineering, geomatic engineering, constructional engineering. Data were collected by using written survey. Survey questions were approved by experts in order to determine survey items, and the survey was applied to pre-test group. It is clear that survey questions were adequate for intended information. The survey was taken a basis according to engineers 'privacy and volunteering. With the collected data, it is deduced that engineers 'concept of geography differs from each. As a result of dissimilarity of geography concepts, it is suggested that the current curriculum should be revised and some topics ought to be elaborated.