Ortaöğretim 10. sınıf coğrafya dersi öğretim programı'nın uygulanmasında yaşanan sorunların öğretmen görüşleriyle değerlendirilmesi (Konya ili örneği)
The evaluation of the problems encountered at the phase of implementing high school grade 10. geography course instruc-ting program according to the opinios of the teachers
- Tez No: 753528
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP BOZYİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Coğrafya Öğretim Programı, Eğitim Programı, coğrafya, Geography Curriculum, Curriculum, geography
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
MEB kararıyla 2018 yılında düzenlenen coğrafya öğretim programının 2019 - 2020 eğitim öğretim yılında uygulanması eğitim - öğretim faaliyetlerinin paydaşlarının katkısı ile 10.sınıf coğrafya öğretim programının öğretmen görüşleri ile incelenmesi araştırmanın nihai amacıdır. 2018 Coğrafya Dersi Öğretim Programının öğretmen görüşlerine göre değerlendirildiği araştırmamda, betimsel bir çalışma olan tarama yönteminden yararlanılmıştır. Türkçe-Sosyal bilimlerde yoğun olarak yararlanılan tarama araştırmalarında, büyük gruplarla yürütülen çalışmalarda, grupta içinde ki bireylerin olayla alakalı olarak düşüncelerinin alındığı araştırmalardır (Karasar, 2006). Araştırmanın verileri için,“Ortaöğretim 10. Sınıf Coğrafya Dersi Öğretim Proğramı'nın Uygulanmasında Yaşanan Sorunların Öğretmen Görüşleriyle Değerlendirilmesi (Konya İli Örneği) ”olmak üzere ölçme aracı (anket) kullanılmıştır. Anket uzman görüşlerine dayanarak hazırlanmıştır. Kullanılan anket 5 bölümden oluşmaktadır. 2018 Coğrafya Dersi Öğretim Programını değerlendirmeye yönelik olarak kullanılan bu ölçeğin ilk bölümü kişisel bilgilerden oluşan 8 madde içermektedir. İkinci bölümünde ise program geliştirmenin temel ögelerinden biri olan hedef ögesini değerlendirmek için 8 madde bulunmaktadır. Üçüncü bölümde ise programın temel ögelerinden içerik ögesini değerlendirmek için 7 madde bulunmaktadır. Dördüncü bölümde ise öğretme ve öğrenme sürecine yönelik olan değerlendirmede 8 madde bulunmaktadır. Ve en son olarak beşinci bölümde ise ölçme ve değerlendirme sürecini değerlendirmek için 2 madde bulunmaktadır. Kullanılan veri aracında toplam 25 madde bulunmaktadı Veri toplamak için hazırlanan anket uzman görüşleri ile değerlendirilmiş, onaylanmış ve 100 coğrafya öğretmeni tarafından yanıtlanmıştır. Ulaşılan sözel ve derecelendirme verileri ışığında 10.sınıf coğrafya eğitim programında yaşanan zorluklar başlığı altında çıkan görüşler, kazanım ve içeriğin çok yoğun olduğu ve bu yoğunluğun 1 yıllık öğretim süreci boyunca verilen ders saati içerisinde tam anlamı ile gerçekleştirilmesinin imkansızlığıdır. Ayrıca coğrafya eğitimi sadece sınıf ortamında gerçekleştirilecek ders olmadığı, gerekli arazi çalışmaları ve aktif öğrenme stratejisinin kullanılması için yeterli alanların eksikliği olduğu görüşleri hakimdir. Mevcut programda bulunan hedef ve içerik her okul türü için uygun olmadığı bazı meslek liselerinde hem yeterli ders saati azlığı hem de öğrenci portföyü açısında üst derece kaldığına ulaşılmıştır. Coğrafya dersini sadece sözel ders kalıbından çıkarıp yaparak yaşayarak öğrenme imkanı için gerekli sınıflar ve daha çok hayatın içerisinde kullanılabilecek gerekli içeriklerin ve imkanların var olması gereklidir. Coğrafya eğitim programında önemli olan coğrafi bilgi sistemi (cbs) konusu için içeriğin yetersiz olduğu, bunun yanında belli başlı aşağıda belirtilen konuların çoğu kez tekrar edildiği de öğretmenlerimizin görüşleri arasındadır. Sonuç olarak genel sorun ders saatinin yetersiz oluşu ve programın yapılandırıcı görüşte hazırlansa bile ders saati sayısı ve içeriğin yoğunluğu yüzünden çağdaş yöntemler yerine anlatım ve soru cevap yöntemine sevk ettiği görüşü hakimdir.
Özet (Çeviri)
The final aim of the research is to apply the geography teaching program, which was organized in 2018 with the decision of the Ministry of National Education, in the 2019 - 2020 academic year, and to examine the 10th grade geography curriculum with the contribution of the stakeholders of the educational activities and the opinions of the teachers. In my research, in which the 2018 Geography Curriculum was evaluated according to the opinions of the teachers, the descriptive survey method was used. These are studies in which the opinions of the individuals in the group about the event are taken in survey researches that are used extensively in Turkish-Social Sciences and studies carried out with large groups (Karasar, 2006). For the data of the research, a measurement tool (survey) was used as“Evaluation of the Problems Experienced in the Application of the Secondary School 10th Grade Geography Curriculum with the Opinions of the Teachers (The Case of Konya Province)”. The questionnaire was prepared based on expert opinions. The questionnaire used consists of 5 parts. The first part of this scale, which is used to evaluate the 2018 Geography Lesson Curriculum, includes 8 items consisting of personal information. In the second part, there are 8 items to evaluate the target element, which is one of the basic elements of curriculum development. In the third part, there are 7 items to evaluate the content element, which is one of the basic elements of the program. In the fourth part, there are 8 items in the evaluation for the teaching and learning process. And finally, in the fifth section, there are 2 items to evaluate the measurement and evaluation process. There were 25 items in total in the data tool used. The questionnaire prepared to collect data was evaluated with expert opinions, approved and answered by 100 geography teachers. In the light of the verbal and grading data obtained, the opinions under the heading of difficulties experienced in the 10th grade geography education program are that the gains and content are very intense and it is impossible to achieve this intensity within the course hours given during the 1-year teaching process. In addition, there are opinions that geography education is not only a lesson to be carried out in the classroom environment, there is a lack of necessary field studies and sufficient areas for the use of active learning strategy. In some vocational high schools, where the target and content in the current program are not suitable for every type of school, it has been reached that there are not enough course hours and a high level in terms of student portfolio. It is necessary to have the necessary classrooms and the necessary contents and opportunities that can be used in life, for the opportunity to learn the geography lesson by just taking it out of the verbal lesson pattern and living it. It is among the opinions of our teachers that the content for the geographical information system (GIS), which is important in the geography education program, is insufficient, and that the following topics are often repeated. As a result, the general problem is that the lecture hours are insufficient, and even if the program is prepared with a constructivist view, the opinion that the number of course hours and the intensity of the content refer to the lecture and question-answer method instead of contemporary methods.