İbnu'l-Kâsım'ın İmam Mâlik'e muhalefet ettiği konular ve gerekçeleri
Ibnu'l-Qasim's objections to İmam Mâlik and their reasons
  1. Tez No: 753580
  2. Yazar: VESSALY YAWE DİOMANDE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACI YUNUS APAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İbnu'l-Kâsım, İmam Mâlik, Fıkıh, Muhalefet, Gerekçe, Ibnu'l-Qasım, Imam Mâlık, Fiqh, Objection, Reasons
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmada İbnu'l-Kâsım'ın İmam Mâlik'e muhalefet ettiği meselelerden örnek olarak seçilen muamelat ve ukubat konuları delilleri ile ele alınmaktadır. Araştırmada amaçlanan hedef, farklı fıkhî mezhep müçtehitlerinin görüşlerinin incelenmesi, bu sayede araştırmacılara sağlam düşünme ve şer'î naslardan doğru istinbat yapma melekesi kazandırılmasıdır. Ayrıca bu araştırma ihtilaf edilen konularda zayıf ve tercih edilmeyen görüşlerin yerine tercih edilen görüşü benimseme noktasında inceleme ve araştırmaya da teşvik etmektedir. Bunun yanı sıra ilmi konumlarının göstergesi olarak rey sahibi müçtehitlerin hüküm verirken benimsedikleri yöntemleri, delillere ne denli yoğunlaştıklarını ve mezhep taassubuyla hüküm vermediklerini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In this research, the subjects of treatment and ukubat, which are selected as examples from the issues that Ibnu'l-Qasim opposed to Imam Malik, are discussed with their evidences. The aim of the research is to examine the opinions of mujtahids of different fiqh sects, thus giving researchers the ability to think solidly and to make correct inferences from the shar'i texts. In addition, this research encourages examination and research to adopt the preferred view instead of the weak and unpreferred views on the controversial issues. In addition, as an indicator of their scientific position, it reveals the methods adopted by the mujtahids who have votes, how much they concentrate on the evidence and do not pass judgment on the basis of sectarian fanaticism.