Akaidle ilgili bazı ıstılahların semantik analizi
Semantical analysis of some akaid-related discussions
- Tez No: 753608
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİR KINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Semantik, Akaid, Uluhiyet, Nübüvvet, Semantics, Creed, Divinity, Prophecy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Allah'ın kullarına verdiği en büyük nimetlerden biri olan vahyin daha iyi anlaşılabilmesi için çeşitli çalışmalar yapılmış ve çeşitli ilim dallarından faydalanılmıştır. Çalışmamız ile dilsel yönüyle zengin olan Arap Dilindeki gerek kelimelerin gerekse kontekstlerin hem ilk manalarını hem de Kur'an-ı Kerim'in nüzulüyle uğradığı değişimi anlamak, vahyin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Bu minvalde semantik alanına başvurulmuştur. Semantik analiz için“kavramların tarihsel yolculuğu ve bu yolculukta uğradıkları değişim, gelişim ve daralmanın incelenmesidir”denilebilir. Temel inanç esaslarının temel kavramları incelenmeye çalışılmıştır. Bu kavramlar İnanç, Uluhiyet ve Nübüvvetle ilgili kavramlar başlıkları ile bölümlenmiştir. Artzamanlı semantik yöntemini kullanılarak kavramların önce lugavi manası, cahiliye dönemindeki kullanımı ve şiirlerdeki örnekleri yani kısaca vahiy öncesindeki anlamları ve vahiyden sonraki halleri incelenmiştir. Çoğunlukla kavramların vahiyden sonra daha özel bir kavrama dönüştüğü, vahyin kavramının anlam çerçevesine sınır getirdiği ve böylece kavramlarda daralma meydana geldiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Various studies have been carried out and various branches of science have been used in order to better understand the revelation, which is one of the greatest blessings that Allah has given to His servants. With our study, it is aimed to understand both the first meanings of the words and the contexts in the Arabic Language, which is rich in linguistic aspects, as well as the change that the Qur'an has undergone with its revelation, and to contribute to a better understanding of the revelation. In this way, the semantic field has been applied. For semantic analysis, it can be said that the historical journey of the concepts and the change, improvement and reduction they have undergone in this journey. The basic concepts of basic belief principles have been tried to be examined. These concepts are divided under the titles of Divinity, Prophecy, Belief of the Hereafter. By using the diachronic semantic method, the dictionary meaning of the concepts, their use in the period of Jadhiliye and their examples in the poems, in short, their meanings before the revelation and after the revelation were examined. It was observed that the concepts turned into a more specific concept after the revelation, limiting the meaning of the concept, and thus reduction of the concepts.