Assessment of the nurses knowledge about hepatitis b disease and vaccination at Al Diwaniyah Teaching Hospital in iraq
Irak Al Diwaniyah Eğitim Hastanesinde hemşirelerin hepatit B hastalığı ve aşıları hakkındaki bilgilerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 753609
  2. Yazar: AZHAR JABBAR DAWOOD DELESAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAŞAR KEMAL YAZGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: HBV, Bilgl, Aşılama, Değerlendirilme, Hemşırler, HBV, Knowledge, Vaccination, Assessment, Nurses
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Hepatit B virüsü karaciğeri enfekte eder, potansiyel olarak ölümcül bir enfeksiyona (HBV) neden olabilir. Çok büyük bir halk sağlığı sorunu. Karaciğer sirozu ve karaciğer kanseri riskini artıran kronik karaciğer hastalığına ve enfeksiyona yol açabilir.Bu çalışma, Al-Diwaniyah Eğitim Hastanesi'ndeki hemşirelerin hepatit B aşısı hakkındaki bilgilerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Al-Diwaniyah Eğitim Hastanesinde hemşirelerin demografik veriler ile hepatit B hastalığı ve aşılama bilgileri arasındaki ilişkiyi bulmak ve Al-Diwaniyah Eğitim Hastanesinde hemşirelerin hepatit B hastalığı hakkındaki bilgilerini değerlendirmek. Araştırma: Al-Diwaniyah Eğitim Hastanesinde tanımlayıcı bir tasarım çalışması yapılmıştır. çalışma evreni divaniye eğitim hastanesinin hemşireleri arasından seçilmiştir. Çalışmaya toplam 200 hemşire dahil edildi. Veriler, kendi kendine uygulanan anket kullanılarak .Çalışmaya yaşları 20 ile 29 arasında değişen 200 hemşire (%32) dahil edildi. Erkek hemşirelerin sayısı kadın hemşirelerin yarısından fazlası (%53). Hemşireler evlidir ve örneklemin çoğunluğunu (%59) oluşturmaktadır. Sadece %34'ü 5 yıldan az hemşirelik deneyimine sahipken . Son olarak, katılımcıların çoğu (%60,5) eğitim kurslarına katılmamıştır. Bulgular, hemşirelerin %61'inin hepatit B hakkında bilgisi olmadığını göstermektedir. Daha sonra evet diyenler (%33) ve hayır diyenler (%6). Bulgular, hemşirelerin çoğunluğunun (%78) Hepatit B aşısı hakkında bilgisinin olmadığını, bunu evet diyenlerin (%12,5) izlediğini göstermektedir. Ve kim hayır dedi (%9,5).Çalışma, hemşirelerin çoğunluğunun eğitim kurslarının olmaması nedeniyle yeterli bilgiye sahip olmadığını doğruladı.
Özet (Çeviri)
The hepatitis B virus infects the liver; it can cause a potentially fatal infection (HBV). An enormous public health issue. It can lead to chronic liver disease and illness, increasing the risk of liver cirrhosis and liver cancer. This study aims to assess the knowledge of nurses' about hepatitis B vaccination at Al-Diwaniyah teaching Hospital, to find the relationship between demographic data and nurses' knowledge about hepatitis B disease and vaccination at Al-Diwaniyah teaching Hospital, and to assess the understanding of nurses' about hepatitis B disease at Al-Diwaniyah teaching Hospital. A descriptive design study was conducted at Al-Diwaniyah Teaching Hospital. The study population was selected among nurses of a Diwaniyah teaching hospital. A total of 200 nurses were included in the study. Data was collected by using a self-administered questionnaire. The study included 200 nurses aged 20 to 29 (32%). Male nurses outnumber female nurses by more than half (53%). Nurses were married and comprised most of the study sample (59%). At the same time, only 34% have less than five years of nursing experience. Finally, most participants (60.5%) did not attend training courses. The findings show that 61% of nurses do not know about hepatitis B. Then those who said yes (33%) and those who said no (6%). The findings show that most nurses (78%) did not know the Hepatitis B vaccine, followed by those who said yes (12.5%). And who said no (9.5%). The study confirmed that most nurses do not have sufficient knowledge due to a lack of training courses. 2022, 107 pages