Endüstriyel değişim sürecinin insan kaynakları yönetimi uygulamalarına etkisi üzerine nitel bir çalışma
A qualitative research on the impact of industrial change process on human resource management practice
  1. Tez No: 753739
  2. Yazar: GÖKSEL ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HARUN BÜBER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Büyük Veri, Endüstri 4.0, Endüstriyel Değişim, İnsan Kaynakları Yönetimi, Big Data, Industry 4.0, Industrial Change, Human Resources Management
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
18. yüzyıldan başlayarak günümüze kadar uzanan endüstriyel devrimler, bu süreçte yaşanan gelişmeler sayesinde değişimlere uğramıştır. Endüstri 1.0 ile başlayan bu süreç, günümüz endüstrisini oluşturan Endüstri 4.0 ile şimdilik tamamlanmıştır. Her ne kadar Endüstri 4.0'a geçişler kesin olarak tamamlanmasa da yaşanan bu değişimlere karşı faaliyete geçmek işletmeler için birer zorunluluk olmuştur. Yaşanan bu değişim süreçleri işletmeleri her noktadan etkilese de insan kaynakları yönetimi uygulamaları bazında bu değişimlere karşı yaşanacak gelişmelerin ortaya çıkarılması ayrıca ele alınması gereken bir durum haline gelmiştir. Yaşanan bu durum göz önünde bulundurularak yapılan bu araştırmanın amacı, şirketlerin ait olduğu endüstriyel devrimi uygulamalarının insan kaynakları üzerine etkilerini ve şirketlerin yaşadığı veya yaşayabileceği potansiyel endüstriyel değişimlerin incelenmesidir. Özellikle de Endüstri 4.0'a geçişte yaşanan değişimin insan kaynakları uygulamaları üzerine etkilerinin incelenmesi temel amaçların başında gelmektedir. Bu amaca yönelik yapılan bu çalışma nitel bir araştırma olup, Kütahya ilinde faaliyet gösteren şirketlerde çalışan 10 beyaz yaka veya insan kaynakları çalışanından, yapılandırılmış görüşme soruları kullanılarak e-posta aracılığıyla e-görüşme yöntemi yapılarak veriler toplanmıştır. İçerik ve betimsel analiz yöntemiyle veriler analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Yapılan araştırmanın bulgularına göre, Endüstri 4.0'a tam geçişin sağlanmadığı, yaşanacak muhtemel geçişte Endüstri 4.0 unsurlarından siber güvenlik ve büyük veri analizinin insan kaynakları uygulamalarında en büyük etkiyi göstereceği ve insan kaynakları uygulamalarının robotlar ve sanal gerçeklik uygulamaları üzerine doğru kayacağı tespit edilmiştir. Çalışanların bu değişime istekli oldukları ayrıca Endüstri 4.0'ın gerçekleşebilmesi için yenilikçi liderlik modeline geçilmesi gerektiği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The industrial revolutions starting from the 18th century to the present day have undergone changes thanks to the developments in this process. This process, which started with Industry 1.0, has been completed for now with Industry 4.0, which constitutes today's industry. Although the transitions to Industry 4.0 have not been finalized, it has been a necessity for enterprises to take action against these changes. Although these processes of change affect businesses from every point, revealing the developments to be experienced against these changes on the basis of human resources management practices has become a situation that needs to be addressed separately. The aim of this research, which is carried out considering this situation, is to examine the effects of the industrial revolution applications of the companies on human resources and the potential industrial changes that companies have experienced or may experience. In particular, examining the effects of the change experienced in the transition to Industry 4.0 on human resources practices is one of the main objectives. This research, which was carried out for this purpose, is a qualitative research and data were collected from 10 white collar or human resources employees working in companies operating in the province of Kütahya, by using e-interviews via e-mail using structured interview questions. The data were analyzed and interpreted with the content and descriptive analysis method. According to the findings of the research, it has been determined that the full transition to Industry 4.0 has not been achieved, and that in the possible transition to be experienced, cyber security and big data analysis will have the greatest impact in Human Resources applications, and human resources applications will shift towards robots and virtual reality applications. It has been understood that the employees are willing to change and it is necessary to switch to an innovative leadership model in order for Industry 4.0 to be realized.