Essays on macroeconomics
Makroekonomi üzerine makaleler
- Tez No: 753762
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA ÖZGÜ SERTTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: BİST'in makroekonomik göstergeleri, elektrik fiyat balonları, GSADF testi, işsizlik, makine öğrenimi, SADF testi, Suriyeli mülteciler, Türk hisse senedi getirileri, GSADF, machine learning, macroeconomic drivers of BIST, electricity price bubbles, SADF, Syrian refugees, Turkish stock returns, unemployment
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu tez, makroekonomi üzerine üç bağımsız araştırmadan oluşmaktadır. İlk çalışma, Suriye göçünün Türkiye'deki genel işsizlik üzerindeki etkilerini araştırmayı hedeflemektedir. Bu çalışma, 2011:11 ile 2020:02 arasındaki aylık verileri kapsamaktadır. İşsizlik serisi ile Suriyeli mülteci serisi arasındaki ilişki eşbütünleşme testleri ve ARDL sınır testleri ile irdelenmiştir. FMOLS, DOLS ve CCR teknikleri, uzun dönemli eşbütünleşme ilişkisinin çıkarımları için kullanılmıştır. Ampirik bulgularımız, uzun vadede iki seri arasında anlamlı ve negatif ilişki olduğunu göstermektedir. Bu ise, Suriyeli mültecilerin Türkiye'deki işsizlik serisi üzerinde tamamlayıcı etkiye sahip olduğunu göstermektedir. İkinci çalışma, Türk Gün Öncesi Elektrik Piyasası üzerindeki olası fiyat balonlarını incelemektedir. 2011:12 ile 2021:04 arasındaki aylık verileri kullanan bu çalışma, Türk elektrik fiyatlarındaki potansiyel balon oluşumları araştırmayı amaçlayan ilk modeldir. Gupta ve Inglesi-Lotz (2016) tarafından kullanılan yöntem takip edilerek sağ kuyruklu özyinelemeli ADF birim kök testleri kullanılmıştır. Ampirik bulgular, 2015:08-2015:09 ve 2018:08-2018:12 dönemlerinde hafif derecede patlayıcı iki balonun varlığına dair kanıt sunmaktadır. Elektrik üretiminin doğal gaz ve kömür ithalatına aşırı bağımlı olmasının ve Dolar bazlı alım garantilerinin balon oluşumuna katkı yaptığın değerlendirilmektedir. Son çalışma ise, makine öğrenimi yaklaşımı kullanarak makroekonomik değişkenlerin Türkiye hisse senedi getirileri üzerindeki rolünü araştırmaktadır. Önceki çalışmalardan farklı olarak, makine öğrenimi algoritmalarının potansiyel üstünlüklerinden yararlanan bu çalışma 2006:11 ile 2022:01 arasındaki aylık verileri kapsamaktadır. Ampirik bulgularımız, makroekonomik değişkenlerin Türkiye hisse senedi getirileri üzerindeki doğrusal olmayan etkisine dair kanıtlar sunmakta ve gelişmekte olan piyasa endeksi, sanayi üretimi, kısa vadeli faiz oranları, reel döviz kurları ve altın fiyatlarının hisse senedi getirileri üzerinde nispeten daha yüksek bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of three independent papers on macroeconomics. The first study explores the impact of Syrian Refugees on unemployment in Türkiye. The data covers the monthly period 2011:11 to 2020:02. Unlike previous studies, this study follows a time series approach and implements unit root tests, co-integration tests, and ARDL bounds tests to examine the dynamic, long run, and the co-integrating relationship between the number of unemployed persons and the total number of Syrian refugees in Türkiye. Moreover, FM-OLS, DOLS, and CCR estimations are implemented to quantify this long-run relationship. Empirical findings suggest a significant and negative relationship between the two series in the long run. It implies that Syrian refugee influx have had a complementary effect on the labor force in Türkiye. The second study investigates the existence of possible price bubbles in Turkish day-ahead electricity market. This paper covers monthly data between 2011:12 and 2021:04 and aims to build a model to explore the evidence of possible price bubbles, which will be the first study exploring bubbles in this market. The model specification benefits from the methodological advantages of recently developed right-tailed recursive ADF unit root tests. The empirical findings suggest two mildly explosive bubbles for the periods 2015:08-2015:09 and 2018:08-2018:12. Heavy reliance of electricity generation on natural gas and coal imports and USD denominated purchasing guarantees given to renewable energy power generators are the major factors contributing to these bubbles. The last study discusses the role of macroeconomic variables on Turkish stock returns using a machine learning approach. This study benefits from the potential advantages of machine learning techniques. It covers monthly data between 2006:11 and 2022:01. Empirical findings suggest there is a nonlinear relationship between macroeconomic variables and Turkish stock returns. It indicates that the emerging market index, industrial production, short-term interest rates, real exchange rates, and gold prices have a relatively high influence on explaining the Turkish stock returns.