Z kuşağının siyaset algısı ve katılımı: Karesi ilçesi örneği
The political perception and participation of generation Z: The example of Karesi county
- Tez No: 753899
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESAT PINARBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Z Kuşağı, Siyasal Katılım, Siyaset, Z Generation, Political Participation, Politics
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırma, Balıkesir-Karesi ilçesinde bulunan 18-21 yaş arası Z kuşağı bireylerinin siyasal fikirlerinin nasıl meydana geldiğini, siyasal olay ve gelişmeleri nerelerden takip ettiklerini, siyasal katılım düzeylerini tespit etmek, siyaset algısını anlamak ve birbirleri arasındaki ilişkiyi analiz ederek ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Balıkesir-Karesi ilçesinde bulunan 18-19-20-21 yaşındaki Z kuşağı bireyleri oluşturmaktadır. Araştırmaya toplamda 378 kişi katılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına bakıldığında, siyaset kelimesinin çağrışımı ile sandığa gitme düşüncesi, gençlerin siyasette yeteri kadar temsil edilmesi, siyasetçilerin gençlerle yeteri kadar iletişimi arasında, gençlerin siyasette yeteri kadar temsil edilmesiyle siyasetçilerin gençlerle iletişim kurabilmesi arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca gençlerin Karesi ilçesinde siyasete katılım sağlayabilmesi ile gençlerin siyasette yeteri kadar temsili ve siyasetçilerin gençlerle iletişimi arasında anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in order to specify how the political ideas were shaped of the generation Z individuals between the ages of 18-21 in Balıkesir-Karesi district, from where they follow political events and developments, to determine their level of political attendance, to understand their sensation of politics and to examine the relationship between each other. The study group of the research consists of generation Z individuals aged 18-19-20-21 in Balıkesir-Karesi district. A total of 378 people participated in the research. Regarding the results of the research, a substantial correlation was found between the connotation of the word politics and the thought of going to the ballot box, adequate representation of young people in politics, sufficient communication of politicians with young people, adequate representation of young people in politics and the ability of politicians to communicate with young people. In addition, it has been disclosed that there is a considerable relationship between the participation of young people in politics in Karesi district and the adequate representation of young people in politics and the communication of politicians with young people.