التحالف المغولي الصليبي وانعكاساته على خريطة التوازنات في منطقة المشرق الإسلامي مابين 1258م- 1277م
Moğol-Haçlı ittifakı ve bunun Doğu İslam bölgesindeki dengeler haritasına yansıması 1258-1277 / The Mongol-Crusader alliance and its reflections on the map of balances in the Islamic mashreq between 1258-1277
- Tez No: 753904
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ METİN ŞERİFOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İslami Doğu, Moğollar, Haçlılar, Memlukler, Hülagu, Kutuz, Baybars, The Islamic Orientation, The Mongols, The Crusaders, The Mamluks, Hulagu, Qutuz, Baybars
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu araştırma, hicri yedinci yüzyılda bölge tarihinin en tartışmalı konularından biri olan ve özel bir kabul görmeyen Moğol-Haçlı ittifakları meselesini ve bunların dengeler haritasındaki yansımalarını ele almaktadır. Tarihçilerin dikkatine. İslam dünyasına karşı Moğol-Haçlı ittifakı meselesi, İslam dünyasının tanık olduğu en tehlikeli meselelerden ve orta çağda Müslümanların karşılaştığı en büyük zorluklardan birini oluşturmuştur. Bu dönemin Arap İslam tarihinin en tehlikeli aşamalarını temsil ettiği, bölgenin siyasi haritasında birçok değişikliğe ve Arap Maşrık'taki büyük devletlerin, yani Harezm Devleti ve Abbasi Devleti'nin ölümüne tanık olduğu ve diğer yandan, Araştırma döneminde bölgenin karşı karşıya olduğu tehlikelerle karşı karşıya kalan yeni bir İslami gücün, Memlük Devleti'nin doğuşu.
Özet (Çeviri)
This research deals with the issue of the Mongol-Crusader alliances and their repercussions on the map of balances in the Islamic Orientation, which is one of the most controversial issues in the history of the region in the Seventh Hijri Century , which did not receive special attention by historians. The issue of the Mongol-Crusader alliance against the Islamic World constituted one of the most dangerous issues that the Islamic World witnessed and the challenges that Muslims ever faced in the Medieval Period. Where this era represented the most dangerous stages of Arab Islamic history, as the region witnessed many changes on its political map and the demise of great states in the Arab Orientation , namely the Khwarizm State and the Abbasid State, and on the other hand, it witnessed the birth of a New Islamic Power, the Mamluk State, which confronted the dangers facing the region during the research period.