COVİD-19 enfeksiyonu hastalarında hastanede yatış sürecini etkileyen faktörler retrospektif bir inceleme
Hospitalization in patients with COVİD-19 infection factors affecting the process a retrospective review
- Tez No: 754085
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM KOÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, Hastanede Yatış Süresi, SARS-CoV-2, COVID-19, Length of Hospitalization, SARS-CoV-2
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Koronavirüsler, toplumda sık görülen, kendi kendini sınırlayan hafif enfeksiyon tablolarından ARDS'ye kadar gidebilen ciddi enfeksiyon tablolarına yol açabilen bir virüs ailesidir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 31 Aralık 2019 tarihinde, Çin'in Vuhan şehrinde sebebi bilinmeyen pnömoni vakalarını bildirmiştir. 7 Ocak 2020'de daha önce insanlarda tespit edilmemiş yeni bir koronavirüs (2019-nCoV) olduğu saptanmıştır. Daha sonra hastalığın adı COVID-19 olarak kabul edilmiş, virüs SARS CoV'e yakın benzerliğinden dolayı SARS-CoV-2 olarak isimlendirilmiştir. Bu çalışmada COVID-19 tanısı alarak hastanede yatan hastaların hastanede yatış süresini etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Nisan 2020-Nisan 2021 tarihleri arasında SBÜ Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Covid-19 kliniklerinde yatışı yapılarak tedavi gören hastalar dahil edildi Hastaların laboratuvar verilerine hastane bilgi yönetim sisteminden ulaşılmış olup; eşlik eden hastalıklar, kullandığı ilaçlar ve alışkanlıklarına hasta dosyaları üzerinden ulaşılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Covid-19 kliniklerinde tedavi gören 155 kadın ve 140 erkek olmak üzere toplamda 295 hasta alındı. Yatış süresi ile cinsiyetler arasında anlamlı fark saptanmadı. Demografik özellikler İle medyandan uzun yatış arasında fark yoktu. RT-PCR testi sonucu pozitif olanların hastanede yatış süresinin negatif olanlara göre daha uzun olduğu gözlemlendi. Sigara ile yatış süresi arasında ilişki görülmedi. Eşlik eden hastalıkların medyandan uzun yatışla ilişkisi bulunmayıp ölümle sonlanımlarda anlamlı olduğu belirlendi. Laboratuvar bulgularından albümin düşüklüğü ve IL-6 yüksekliği yatış süresinin medyandan uzun yatışta etkili olduğu tespit edildi. Oseltamivir kullanımı ve favipiravir kullanımı medyandan uzun yatışta anlamlı olarak saptandı. Oksijen ihtiyacı olan hastaların yatış süresi anlamlı olarak daha uzundu. Çoklu ilaç kullanımı (≥5 ilaç) uzun yatışta etkili değildi.Sonuç: Covid-19 hastalarının prognozunu ve yatış süresini etkileyen faktörlerle ilgili birçok bilimsel çalışma yapılmıştır. Biz de çalışmamızda bu faktörlerin birbiri arasındaki ilişkiyi analiz ettik. Bu analizler sonucunda PCR pozitifliğinin, başlangıçta oksijen ihtiyacı olmasının, hipoalbumineminin, oseltamivir kullanımının, favipiravir kullanımının medyan yatıştan uzun yatmada etkili olduğunu gösterdik.
Özet (Çeviri)
Objective: Coronaviruses are common, self-limiting mild cause serious infection pictures that can go from infection tables to ARDS. It is a family of viruses that can open. The World Health Organization (WHO) was established on 31 December 2019 in Wuhan, China. reported cases of pneumonia of unknown cause. Earlier on January 7, 2020 It has been determined that there is a new coronavirus (2019-nCoV) that has not been detected in humans. Later, the name of the disease was accepted as COVID-19, the virus is close to SARS CoV. It was named SARS-CoV-2 because of its similarity. In this study, patients hospitalized with the diagnosis of COVID-19 The aim of this study was to determine the factors affecting the length of stay. Materials and Methods: Our study was conducted between April 2020 and April 2021. By being hospitalized in SBU Gülhane Training and Research Hospital Covid-19 clinics Patients receiving treatment were included in the laboratory data of the patients. accessed from the management system; comorbidities, medications and habits were obtained through patient files. Findings: Gülhane Training and Research Hospital Covid-19 A total of 295 patients, 155 women and 140 men, were treated in our clinics. receipt. There was no significant difference between the length of hospital stay and the genders. Demographic There was no difference between features and median length of stay. RT-PCR test result positive patients with negative hospital stays longer than those with negative observed. There was no relationship between smoking and length of stay. Concomitant diseases It was not associated with a median longer hospitalization and was significant in mortality outcomes. determined. Low albumin and high IL-6 laboratory findings are among the hospitalizations. It was determined that the duration of hospitalization was longer than the median. Oseltamivir use and The use of favipiravir was found to be significant in the median longer hospital stay. Oxygen requirement The hospitalization period of the patients was significantly longer. Multiple drug use (≥5 drugs) It was not effective in long hospitalization. Conclusion: It affects the prognosis and length of stay of Covid-19 patients. Many scientific studies have been conducted on the factors. In our work, this We analyzed the relationship between the factors. As a result of these analyzes, PCR positivity, initial need for oxygen, hypoalbuminemia, oseltamivir The use of favipiravir was effective in staying longer than the median hospitalization. we showed.