Çok düşük doğum ağırlıklı (<1500 gram) preterm bebeklerde erken dönem mortalite ve morbidite sonuçları
Results of mortality and morbidity in very LOW birth WEİGHT(<1500 gram) preterm infants
  1. Tez No: 754126
  2. Yazar: YADİGAR ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çok düşük doğum ağırlıklı bebekler, mortalite, morbidite, prematürite, Very low birth weight infants, mortality, morbidity, prematurity
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Neonatoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmamızda 10 yıllık sürede Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğunbakım Ünitesi'nde yatan gebelik haftası 36 haftanın altında olan doğum ağırlığı 1500 gram altındaki bebeklerin prenatal, natal ve postnatal risk faktörlerinin sıklığının belirlenmesi ve bu bebeklerin mortalite ve ağır morbidite oranlarının değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 1 Ocak 2012- 31 Aralık 2021 yılları arasında (10 yıllık sürede) hastanemiz yenidoğan kliniğinde yatan 502 çok düşük doğum ağırlıklı bebek arasından çalışma kriterlerine uyan ve tüm verilerine ulaşılabilen toplam 359 ÇDDA bebek dahil edildi. Hasta dosyaları retrospektif olarak tarandı. Çalışmaya dahil edilen bebeklerin demografik, klinik özellikleri, risk faktörleri ve mortalite ve majör morbidite verileri kaydedildi. İstatiksel yöntemler olarak Mann Whitney U testi, Ki- Kare Analizi ve Benferroni çoklu karşılaştırma testi kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık seviyesi p≤0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen bebeklerde sezeryan doğum oranı %80,8, cinsiyeti %51,5'i kız, ortalama doğum ağırlığı 1094±329 g, ortalama gestasyonel haftası 28,8±3,2 hafta, SGA oranı %20, tam kür antenatal steroid kullanım oranı %32,3, anne yaşı ortalaması 29,1±6,3 yıl, çoğul gebelik oranı %18,9, maternal hastalıklarda preeklampsi oranı %20,1, erken membran rüptürü oranı %10,3, gestasyonel diyabet oranı %6,4, koryoamniyonit oranı %5,3 oranında saptandı. Çalışmaya dahil edilen bebeklerin %58,8'inin canlandırma ihtiyacı, %95'inin solunum desteği ihtiyacı olduğu belirlendi. Hastanede yatış süreleri ortalaması 48,8±39,7 gün saptandı. Çalışmamıza dahil edilen bebeklerin %87,7'sinde RDS, %62,4'ünde sürfaktan gerektiren RDS, %28,4'ünde BPD, %13,4'ünde tedavi gerektiren PDA, %23,1'inde kanıtlanmış sepsis, %13'ünde NEK (evre 2-3), %13,9'unda GMK-IVK (evre 3-4) ve %4,8'inde ROP (evre 3-4) saptandı. 14 Çalışmamıza dahil edilen bebeklerde mortalite oranı %23,4 bulundu ve bu bebeklerin %88,1'inin 30 günden önce kaybedildiği tespit edildi. Çalışmamızda doğum ağırlığı ve gestasyon haftası azaldıkça RDS, BPD, tedavi gerektiren PDA, sepsis, NEK, GMK-IVK, ROP ve mortalite oranlarının arttığı saptandı. Sonuç: Çalışmamızda düşük doğum ağırlığı ve düşük doğum haftasının mortalite ve ağır morbidite gelişimine neden olduğu gösterilmiştir. Prematür doğum için belirli risk faktörlerinin olduğu bebeklerde sağ kalım oranlarının arttırılması ve erken dönem komplikasyonların önlenmesi için perinatal dönemden başlayarak sağlık bakımlarının iyileştirilmesi, natal ve postnatal dönemde erken ve uygun müdahalede bulunulması faydalı olacaktır. Çalışmamızdaki mevcut veriler ülkemiz verilerine göre benzer olmakla beraber gelişmiş ülkelere göre morbidite ve mortalite oranlarımız daha yüksek saptanmıştır. Özellikle antenatal steroid uygulanmasının arttırılmasına yönelik çalışmaların gerekliliği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: In our study, it was aimed to determine the frequency of prenatal, natal and postnatal risk factors and to evaluate the mortality and severe morbidity rates of babies with a gestational age of less than 36 weeks and a birth weight of less than 1500 grams, who were hospitalized in the Neonatal Intensive Care Unit of Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital for 10 years. Materials and Methods: A total of 359 VLBW infants, who met the study criteria and whose full data could be accessed, were included in the study, among 502 very low birth weight infants hospitalized in the neonatal clinic of our hospital between January 1, 2012 and December 31, 2021 (for a period of 10 years). Patient files were reviewed retrospectively. Demographic, clinical characteristics, risk factors and mortality and major morbidity data of the infants included in the study were recorded. Mann Whitney U test, Chi-Square Analysis and Benferroni multiple comparison test were used as statistical methods. Statistical significance level was accepted as p≤0.05. Results: Cesarean section rate was 80.8%, gender 51.5% female, mean birth weight 1094±329 g, mean gestational week 28.8±3.2 weeks, SGA rate 20%, full cure antenatal steroid in babies included in the study use rate 32.3%, mean maternal age 29.1±6.3 years, multiple pregnancy rate 18.9%, rate of preeclampsia in maternal diseases 20.1%, premature rupture of membranes 10.3%, gestational diabetes rate 6.4%, chorioamnionitis rate was found to be 5.3%. It was determined that 58.8% of the babies included in the study needed resuscitation and 95% needed respiratory support. The mean hospital stay was 48.8±39.7 days. RDS in 87.7% of infants included in our study, RDS requiring surfactant in 62.4%, BPD in 28.4%, PDA requiring treatment in 13.4%, proven sepsis in 23.1%, NEC (stage 2-3) was detected in %13, GMH-IVH (stage 3-4) in 13.9% and ROP (stage 3-4) in 4.8%. The mortality rate in the babies included in our study was 23.4%, and it was determined that 88.1% of these babies died before 30 days. In our study, it was found that as birth weight 16 and gestational week decreased, RDS, BPD, PDA requiring treatment, sepsis, NEC, GMH-IVH, ROP and mortality rates increased. The mortality rate in the babies included in our study was 23.4%, and it was determined that 88.1% of these babies died before 30 days. In our study, it was found that as birth weight and gestational week decreased, RDS, BPD, PDA requiring treatment, sepsis, NEC, GMH-IVH, ROP and mortality rates increased. Conclusion: In our study, it was shown that low birth weight and low birth week cause mortality and severe morbidity. It will be beneficial to improve health care starting from the perinatal period and to provide early and appropriate intervention in the natal and postnatal period in order to increase the survival rates and prevent early complications in babies with certain risk factors for premature birth. Although the current data in our study are similar to the data of our country, our morbidity and mortality rates were found to be higher than in developed countries. In particular, the necessity of studies to increase antenatal steroid administration has emerged.