Preterm eylemin servikovajinal sıvıda fetal fibronektin seviyesi ve ultrasonografide servikal uzunluk ile ilişkisi
The relationship of preterm birth with fetal fibronectin level in cervicovaginal fluid and cervical LENGHT in ultrasonography
- Tez No: 754127
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OYA SOYLU KARAPINAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Preterm Labor, Fetal Fibronectin, Cervical Lengh
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: 24-34. gebelik haftalarında yapılan muayenesinde erken doğum riski tespit edilmiş hastaların fetal fibronektin tayini ve transvajinal ultrasonografi yardımıyla ölçülen servikal uzunluğun birlikte kullanımı arasındaki uyum ve bunun sonucuna göre artmış erken doğum riskine sahip hastalar tanımlandı. Bu doğrultuda 2021 Mayıs- 2022 Mayıs tarihleri arasında Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğine başvuran hastalardan 40 hasta çalışmaya dahil edildi. Gereç ve Yöntem: Hastaların VKİ, gebelik sayısı, bishop skorları, parite, doğum şekli, sigara kullanımı sorgulandı. Bu doğrultuda bir swap yardımıyla vajinal sekresyonda alınan sıvı ELISA yöntemi kullanılar fibronektin sonuçları değerlendirildi. Servikal uzunlukları ise 25 mm ve altı, 25- 30 mm arası ve 30 mm ve üstü olarak istatiksel verilerde incelendi. Bulgular: Bu bulgular sonucunda fFN ve servikal uzunluk arasındaki ilişkiye bakıldığında; fFN pozitif hastalar için servikal uzunluğu 25 mm ve altı olan hastaların preterm doğum oranı % 100 olarak saptanmış iken servikal uzunlukları 25 mm ve 30 mm arası olan hastaların erken doğum oranı % 77, 8 olarak belirlenmiştir. Ayrıca fFN pozitif hastaların servikal uzunlukları 30 mm ve üstü olan hastaların preterm eylem oranı % 78,57 olarak belirlenmiştir. Sonuç: fFN sonuçları ve servikal uzunlukları göz önünde bulundurulduğunda servikal uzunlukları 25 mm ve altı olan hastaların tamamı fFN testi pozitif bulunmuş ve bu iki değer arasında güçlü bir bağlantı kurulabilir. Fakat servikal uzunlukları normal olup fFN testi pozitif olan hastaların oranıda yüksek bulunmuştur. Bu doğrultuda fFN pozitifliği servikal uzunluk oranına göre preterm doğum olasılığını belirlemede daha yüksek hassasiyete sahip olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelime: Preterm Eylem, Fetal Fibronektin, Servikal Uzunluk
Özet (Çeviri)
Aim: 24-34. In this study, the compatibility between fetal fibronectin determination and the use of cervical length measured with the help of transvaginal ultrasonography of patients who were found to be at risk of preterm birth in the examination performed at 3-6 weeks of gestation, and patients with an increased risk of preterm birth according to the result were defined. Accordingly, 40 patients who applied to Mustafa Kemal University Training and Research Hospital Gynecology and Obstetrics outpatient clinic between May 2021 and May 2022 were included in the study. Materials and Method: The patients' BMI, number of pregnancies, bishop scores, parity, mode of delivery, and smoking were questioned. In this direction, fibronectin results were evaluated using the liquid ELISA method taken from the vaginal secretion with the help of a swap. Cervical lengths were evaluated as 25 mm and below, between 25-30 mm and 30 mm and above in statistical data. Results: As a result of these findings, when the relationship between fFN and cervical length is examined; For fFN-positive patients, the preterm delivery rate of patients with a cervical length of 25 mm and less was determined as 100%, while the rate of preterm birth was determined as 77.8% for patients with a cervical length between 25 mm and 30 mm. In addition, the preterm labor rate of fFN-positive patients with a cervical length of 30 mm and above was determined as 78.57%. Conclusion: When fFN results and cervical lengths are taken into account, all patients with a cervical length of 25 mm or less have a positive fFN test, and a strong correlation can be established between these two values. However, the rate of patients with normal cervical lengths and positive fFN test was also found to be high. Accordingly, fFN positivity was found to have a higher sensitivity in determining the probability of preterm delivery compared to the cervical length ratio.