Çağdaş İslam düşüncesinde zihin-beden problemi
Mind-body problem in Contemporary Islamic thought
  1. Tez No: 754129
  2. Yazar: SARE MÜLAYIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Allâme Seyyid Muhammed Hüseyin Tabâtabâî, Muhammed Âbid El-Câbirî, Muhammed İkbal, Seyyid Hüseyin Nasr, Zihin- Beden Problemi, Allâme Sayyid Muhammed Hüseyin Tabâtabâî, Muhammed Abid El- Câbirî, Muhammed Iqbal, Sayyid Hüseyin Nasr, Mind-Body Problem
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
İnsanlık tarihinin en eski dönemlerinden bu yana yapılan araştırmalardan elde edilen bulgulara bakıldığında, insanların sürekli kendi varlıklarını keşfetmeye çalıştıkları görülmektedir. Bu doğrultuda zihin-beden probleminin halen güncel olarak varlığını sürdürdüğü gözlemlenmektedir. Çalışmamızda Çağdaş İslam Filozofları olan Muhammed İkbal, Allâme Seyyid Muhammed Hüseyin Tabâtabâî, Seyyid Hüseyin Nasr ve Muhammed Âbid El- Câbirî'nin eserleri ve yardımcı kaynaklar incelenerek, zihin-beden konusundaki düşünceleri üzerinde analizler yapılmış, zihin-beden probleminin Çağdaş İslam filozoflarınca aydınlığa kavuşturulması beklenerek; fiziksel durumların zihne etkileri, bilinç, şuur, ruhun bedene etkileri, zihin ile bedenin etkileşimi, ruh ve bedenin sonlu-sonsuz oluşu gibi konularda bilgiler elde edilmeye çalışılmıştır. Elde edilen bu bilgilerle bilimsel ve felsefi çalışmalara yol gösterilmesi ve literatüre katkı sağlanması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Looking at the findings obtained from the researches made since the earliest periods of human history, it is seen that people are constantly trying to discover their own existence. In this direction, it is observed that the mind-body problem still exists today. In our study, the works and auxiliary sources of the Contemporary Islamic Philosophers Muhammed Iqbal, Allâme Seyyid Muhammed Hüseyin Tabâtabâî, Seyyid Hüseyin Nasr, and Muhammed Abid El-Câbirî were analyzed, their thoughts on the mind-body were analyzed, and the mind-body problem was hoped to be clarified by the Contemporary Islamic Philosophers. It has been tried to obtain information on the effects of physical conditions on the mind, consciousness, consciousness, the effects of the soul on the body, the interaction of the mind and the body, the finite-infinite nature of the soul and body. It is expected that this information will guide scientific and philosophical studies and contribute to the literature.