Suriyeli göçünün Türkiye'de siyasal kutuplaşmaya etkisi: Bursa ili örneği
The effect of Syrian migration on political polarization in Turkey: the case of Bursa
- Tez No: 754174
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KARA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Geçici Koruma Statüsü Kapsamındaki Suriyeliler, Siyasal Kutuplaşma, Toplumsal Uyum ve Kabul, Türkiye'de Göçler ve Siyasal Kutuplaşma, Küresel Göç Hareketleri, Syrian Migrants, Political Polarization, Social Cohesion and Acceptance, Migration and Political Polarization in Turkey, Global Migration Movements
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 368
Özet
Türkiye tarihinde, siyasetin, ekonominin, toplumsal hayatın ve gündelik hayatın önemli konularından biri olan göç olgusu, 2011 yılında başlayan Suriyeli göçü ile yeni bir boyut kazanmıştır. Tarihinde benzeri olmayan bir tecrübeyi göğüsleyen Türkiye için bu göç, yeni bir takım soru ve sorun alanlarını da ortaya çıkartmaktadır. Özellikle Suriyelilerin Türkiye'deki kalış sürelerinin artması, siyasal, ekonomik ve toplumsal bir takım endişelere neden olmaktadır. Artan bu endişeler zaman içerisinde siyasal alana taşınmakta ve siyasal kutuplaşmalara konu olmaktadır. Bu çalışmanın hareket noktasını da Suriyeliler ve onlarla ilgili tüm bu endişelerin Türkiye'deki siyasal kutuplaşmayı etkileyip etkilemediği sorusu oluşturmaktadır. Çalışma gerçekleştirilirken, Suriyelilerin Türkiye'ye göçü ve Türkiye'de yerleşimleri hakkındaki siyasal ve toplumsal tartışmalar başlangıç noktasını oluşturmaktadır. Bu tartışmaların yanında çeşitli bilimsel çalışmalarda da değinilen; çalışma hayatına katılımları, toplumsal uyum ve kabul süreçleri, sağlık ve eğitim gibi kamusal hizmetlere ulaşımları, yerleşim sorunları gibi alanlar da araştırmaya dâhil edilmiştir. Bu alanların toplamında bir bütün olarak Suriyeli göçünün, Türkiye'deki siyasal kutuplaşmayı siyasal, sosyal ve ekonomik açıdan etkilediği sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu etkinin nasıl olduğunu açıklamak için amaçlı örneklem yöntemi ile Bursa ilinde, vatandaşlar, muhtarlar, büyükşehir belediye meclis üyeleri ve partilerin il yönetimleri ile yapılan görüşmelerde, bu alanlara ilişkin görüşler toplanmıştır. Toplanan veriler içerik analizi tekniği ile nitel araştırma programı MAXQDA Pro programı yardımı ile analiz edilmiştir. Çalışma bir taraftan siyasal kutuplaşmanın Suriyeli göçüne yaklaşımını ortaya koyarken, Suriyeli göçüne ilişkin tartışmaların siyasal kutuplaşmanın çehresindeki değişimleri göstermesi bakımından da önemli sonuçlar ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of migration, which is one of the important issues of politics, economy, social life and daily life in the history of Turkey, gained a new dimension with the Syrian migration that started in 2011. For Turkey, which has faced a unique experience in its history, this migration also raises a new set of questions and problems. In particular, the increase in the length of stay of Syrians in Turkey causes some political, economic and social concerns. These increasing concerns are carried over to the political field over time and become the subject of political polarization. The starting point of this study is the question of whether Syrians and all these concerns about them affect the political polarization in Turkey. While the study is being carried out, the political and social debates about the migration of Syrians to Turkey and their settlement in Turkey constitute the starting point. In addition to these discussions, various scientific studies also mentioned; Areas such as their participation in working life, social cohesion and acceptance processes, their access to public services such as health and education, and settlement problems are also included in the research. In the sum of these areas, the result is that the Syrian migration as a whole has affected the political polarization in Turkey politically, socially and economically. In order to explain how this effect is, opinions on these areas were collected in the interviews held with the citizens, headmen, metropolitan municipality council members and provincial administrations of the parties in Bursa with the purposeful sampling method. The collected data were analyzed with the help of the content analysis technique and the qualitative research program MAXQDA Pro. While the study reveals the approach of political polarization to Syrian migration, it also reveals important results in terms of showing the changes in the face of political polarization.