4. sınıf sosyal bilgiler dersinde dijital hikâye kullanımı: Sınıf öğretmenlerinin görüşleri
Use of digital story in the 4th grade social studies course: Opinions of primary school teachers
- Tez No: 754235
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ SÖKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dijital hikâye, sosyal bilgiler dersi, sınıf öğretmeni, ilkokul düzeyi, Digital story, social studies course, primary school teacher, primary school level
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Araştırmada, 4. sınıf sosyal bilgiler dersinde dijital hikâye kullanımına yönelik sınıf öğretmenlerinin görüşleri incelenmiştir. Yöntem: Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni ile yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Bayburt ilinde görev yapan 30 sınıf öğretmeni oluşmuştur. Katılımcılar ölçüt örnekleme göre belirlenmiştir. Ölçüt, öğretmenlerin sınıf öğretmenliği mezunu olmalarıdır. Yarı yapılandırılmış görüşme tekniğiyle veriler toplanmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Süreçte araştırmacı görüşmelere katılan öğretmenlere, eğitimde dijital hikâyelerin kullanımına yönelik bilgilendirme yapılmıştır. Görüşmelerin niteliğini artırmak amacıyla öğretmenlere, araştırmacı tarafından oluşturulan dijital hikâyeler izlettirilmiştir. Öğretmenlerle Photo Story programı kullanılarak uygulamalı olarak dijital hikâye oluşturulmuştur. Görüşmenin son aşamasında öğretmenler, görüşme formunu yazılı olarak değerlendirmiştir. Bulgular: Sınıf öğretmenleri tarafından eğitimde dijital hikâyelerin kullanılmasının birçok katkısının olduğu belirtilmiştir. Sınıf öğretmenlerinin dijital hikâyeye yönelik kişisel tanımları belirlenmiştir. Dijital hikâyelerin başta sosyal bilgiler olmak üzere tüm dersler kullanılabileceği, öğretim sürecinde en fazla ders verimini artıracağı, öğrenciler üzerinde kalıcı öğrenme sağlayacağı, dijital hikâye hazırlama sürecinde ise öğrencilerin yaş ve gelişimine uygun olması gerektiği belirlenmiştir. Bununla birlikte dijital hikâyeleri kullanım sürecinde sorunlar yaşanabileceği belirtilmiştir. Sonuçlar: Öğretmenlerin dijital hikâye ile eğitici videoları karıştırdıkları, öğretmenlerin çoğunun dijital hikâye kullanmaya yönelik deneyiminin olmadığı ancak dijital hikâyeleri faydalı buldukları, dijital hikâye ile ilgili yapılacak olan eğitimlere katılmak istedikleri belirlenmiştir. Dijital hikâyelerin ilkokul kademesinde tüm derslerde kullanılabilir olduğu, öğretim sürecinde ders verimini artıracağı, öğrencilere ve öğretim sürecine birçok katkısı olacağı sonucuna ulaşılmıştır. Dijital hikâye oluşturma sürecinde en fazla seslendirme aşamasında, kullanım sürecinde ise teknik alt yapı sorunlarından dolayı zorluk yaşanabileceği ifade edilmiştir. Sorunlara yönelik çözüm önerisi olarak kullanıcı kitleye yönelik eğitim verilmesi, teknolojik alt yapı desteğinin sağlanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In the research, the opinions of the primary school teacher,on the use of digital stories in the 4th grade social studies course were examined. Method: The research was carried out with case study design, one of the qualitative research methods. The study group of the research consisted of 30 primary school teachers working in the province of Bayburt, affiliated to the Ministry of National Education. Participants were determined according to criterion sampling. The criterion is that the teachers are graduates of primary school teaching. Data were collected by semi-structured interview technique. Content analysis method was used in the analysis of the data. In the process, teachers who participated in the researcher interviews were informed about the use of digital stories in education. In order to increase the quality of the interviews, teachers were made to watch digital stories created by the researcher. A digital story was created with the teachers by using the Photo Story program. At the last stage of the interview, the teachers evaluated it in written form in the interview form. Findings: It has been stated by primary school teachers that the use of digital stories in education has many contributions. It has been determined that digital stories can be used in all courses, especially social studies, that they will increase the efficiency of the lesson at most in the teaching process, that they will provide permanent learning on the students, and that they should be suitable for the age and development of the students in the digital story preparation process. However, it was stated that there may be problems in the process of using digital stories. Results: It was determined that the teachers mixed digital stories with educational videos, most of the teachers did not have experience in using digital stories, but they found digital stories useful, and they wanted to participate in trainings about digital stories. It has been concluded that digital stories can be used in all lessons at primary school level, they will increase the efficiency of the lesson in the teaching process, and they will contribute a lot to the students and the teaching process. It has been stated that there may be difficulties in the voice-over phase at most in creating a digital story, also in the usage process due to technical infrastructure problems. As a solution proposal for the problems, it is necessary to provide training for the user group and to provide technological infrastructure support.